Hlavní obsah

Rusko vyhostilo kvůli ricinové aféře dva české diplomaty

Novinky, jz, ber
Moskva
Aktualizováno

Rusko vypovědělo dva české diplomaty. Potvrdil to český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka, kterého si na pondělí v souvislosti s diplomatickou rozmíškou kolem kauzy ricin předvolalo ruské ministerstvo zahraničí. Podle české diplomacie je to očekávaná a symetrická reakce. Česká republika v souvislosti s aférou už dříve také vyhostila dva diplomaty. Česko považuje problém za vyřešený.

Foto: Profimedia.cz

Český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka.

Článek

Vyhoštění ruských diplomatů oznámila česká diplomacie 5. června. Pivoňka podle agentury TASS řekl, že ho v pondělí na ruském ministerstvu zahraničí informovali o odvetném kroku – recipročním vyhoštění dvou českých diplomatických pracovníků.

Už dříve ruská diplomacie avizovala, že Moskva přijme „odvetná opatření“.

„Ruská strana informovala velvyslance ČR v Rusku Vítězslava Pivoňku o recipročním kroku, tedy o prohlášení dvou lidí za nežádoucí osoby. Mají teď čas na to, opustit území Ruska. Jde o očekávanou a symetrickou reakci na naše kroky z 5. června,“ uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Štíchová.

Čeští diplomaté by z Ruska měli odjet do 17. června. V diplomacii je obvyklé, že po prohlášení diplomata za personu non grata je lhůta pro opuštění země 48 hodin.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v pondělí při příchodu na vládu uvedl, že se jedná o jednoho člověka na úrovni diplomata a jednoho na úrovni technického personálu. „V jednom případě se jednalo zástupce Českého centra,“ upřesnil Petříček.

„Věřím, že tímto krokem je záležitost vyřešená. Nyní se chceme soustředit na zahájení konzultací podle naší smlouvy o přátelství z roku 1993,“ dodal ministr.

Co je kauza ricin

Kauza ricin se týká údajného plánu na otravu tří českých komunálních politiků.  Časopis Respekt ve svém článku napsal, že do Prahy měl přicestovat muž s ruským diplomatickým pasem, který s sebou přivezl jed ricin, aby otrávil tři místní politiky, kteří se podíleli na demontáži sochy maršála Koněva či přejmenování náměstí před ruským velvyslanectvím na počest Borise Němcova.

Bezpečnostní složky prý o příletu cestovatele věděly a muže vyhodnotily jako bezprostřední riziko pro starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře a pražského primátora Zdeňka Hřiba. Ti dostali koncem letošního dubna policejní ochranu, která byla vztažena i na starostu Řeporyjí Pavla Novotného. Ten v článku Respektu nebyl zmíněn, ale jako cíl ruského atentátníka ho zmínil starosta Kolář.

Mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov označil zprávu týdeníku Respekt za kachnu a ministr zahraničí Sergej Lavrov upozornil na nedostatek důkazů pro tvrzení, že se Moskva snaží někoho otrávit.

O spolehlivosti informací zapochyboval také český prezident Miloš Zeman a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) připustil, že policie a tajné služby nemají důkazy.

Smutný příběh nepřátelství a závisti. BIS osvětlila, jak to bylo s případem ricin

Domácí

Nakonec se ukázalo, že české bezpečnostní složky reagovaly na „cíleně smyšlenou informaci“ vypuštěnou jedním z pracovníků ruského velvyslanectví v Praze.

Česká vláda pak v reakci na to na začátku června vyhostila dva ruské diplomaty ze země.

BIS v pátek uvedla, že případ před několika dny uzavřela. „Ve skutečnosti jde vlastně o jednoduchý a smutný příběh nepřátelství a závisti mezi dvěma pracovníky ruského zastupitelského úřadu v Praze, který se jeden z nich rozhodl řešit anonymním e-mailem zaslaným BIS ve snaze svého kolegu zásadním způsobem poškodit,“ uvedla kontrarozvědka.

E-mail podle BIS popisoval hrozbu velmi detailně. „Urychleně byly prověřeny informace v něm obsažené a naprostá většina z nich byla ověřitelná, pravdivá a přesná,“ dodala BIS s tím, že žádná bezpečnostní složka na světě nemůže podobnou informaci hodit do koše a riskovat.

„Bohužel i vraždy jsou v arzenálu ruských zpravodajských služeb,“ uvedla BIS.

Reklama

Výběr článků

Načítám