Hlavní obsah

České nepřátelství vůči Rusku překonává všechny meze, kritizuje moskevská agentura Putina ve vaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Nepřátelství vůči Rusku překonalo v Česku veškeré meze, české ministerstvo vnitra vyhrožuje ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, napsala tisková agentura Eurasia Daily. Reagovala tak na instalaci zobrazující ruského prezidenta v černém vaku na mrtvoly, která se objevila na sídle českého ministerstva vnitra.

Vlajka s Putinem na budově ministerstva vnitra Video: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

O tomto počinu informoval osobně ministr vnitra Vít Rakušan, upozornila ruská agentura. Ukrajinská média naopak nápad ocenila.

„Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ napsal Rakušan na sociální síti k fotografii zachycující instalaci, na které jsou vedle Putina i vlajky Česka a Ukrajiny.

Český ministr podle Eurasia Daily narážel na organizátory dnešní protivládní demonstrace v centru Prahy, kteří kromě demise vlády žádají, aby republika přestala poskytovat vojenskou pomoc Ukrajině a začala jednat s Ruskem o dodávkách laciného plynu.

Na budově ministerstva vnitra visí vedle vlajek ČR a Ukrajiny i Putin

Domácí

„Česko oficiálně odsuzuje Rusko za počínání na Ukrajině a plně podporuje Kyjev. Kromě toho se úroveň rusofobie (nepřátelství k Rusku) v zemi zvyšuje každým dnem a všichni, kdo nesouhlasí s oficiální politikou Prahy, jsou prohlašováni za ‚ruskou pátou kolonu‘,“ dodala ruská agentura.

Zobrazení vaku na mrtvoly, ze kterého vyčuhuje Putinova hlava, ocenil list Ukrajinska pravda jako zkrášlení ministerské budovy v Praze na Letné. Dodal, že to není první případ, kdy čeští představitelé tvrdě kritizují ruského prezidenta. Konkrétně připomněl, že ministryně obrany Jana Černochová se na Putinovy sedmdesátiny nechala vyfotografovat v tričku s „poselstvím“ oslavenci, přičemž triko darovala česká iniciativa sbírající peníze na zbraně pro Ukrajinu.

Na budově ministerstva vnitra v Praze visí instalace, na které je mezi českou a ukrajinskou vlajkou Putinova podobizna ve vaku na mrtvoly. Podle Rakušanova mluvčího Jakuba Veinlicha to má na základě iniciativy ministra Rakušana a spolku Dekomunizace vyjadřovat spojení výročí vzniku samostatného Československa s odhodláním bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu.

Demonstrantům vadila ukrajinská vlajka, přišli si to s odpůrci vyřídit

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám