Hlavní obsah

Češi se i přes zákaz koupali v tatranském Žabím plese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Skupina českých turistů se minulý týden koupala v jednom z tatranských Žabích ples, i když je to zakázané a za porušení zákazu hrozí vysoká pokuta. Na nepřípustné chování českých turistů upozornila žena na sociálních sítích.

Foto: Profimedia.cz

Žabí pleso ve Vysokých Tatrách

Článek

„Čeští turisté nemají problém. Myslí si, že to je akvapark nebo jezírko ke koupání. Asi mají hodně peněz,“ konstatovala Lenka, která turisty upozornila, že koupání v plese je zakázáno.

Poslechl ji pouze jeden starší muž, ostatní se koupali dál. „Měli to úplně na háku. Ještě tam seděla další paní, která jim domlouvala,“ uvedla Lenka.

V diskusi pod jejím příspěvkem přidal podobnou zkušenost Peter, který zveřejnil fotografii turistů mluvících španělsky, kteří se 13. srpna koupali v plese nad vodopádem Skok.

Státní ochrana přírody v této souvislosti upozornila, že tatranská plesa a potoky jsou citlivým ekosystémem. Jsou domovem drobných živočichů, jedinečných glaciálních reliktů a endemitů. I malé změny prostředí mohou vést k jejich zániku.

„Tyto chladnomilné druhy našly útočiště ve vyšších polohách tatranských ples,“ uvedli ochranáři.

Za koupání v tatranských plesech hrozí pokuta až 300 eur (7300 korun). Pokud se prokáže poškození přírody, sankce mohou dosáhnout až 3319 eur (80 160 korun).

Slovák držel kamarádovi hlavu pod hladinou Štrbského plesa, dokud se neutopil

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám