Hlavní obsah

Češi podcenili Alpy, vyčerpané turisty musel zachraňovat vrtulník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hallstat

Čeští turisté podcenili náročný výstup na alpské skalní cestě nedaleko rakouského města Hallstatt. Nakonec je musel na pokraji jejich sil zachraňovat vrtulník místních záchranářů, píše server meinbezirk.at

Foto: Profimedia.cz

Zajištěná cesta Seewand je obtížnosti D/E.

Článek

Devětatřicetiletý muž a osmačtyřicetiletá žena vyrazili v pátek na náročnou ferratu (zajištěná lezecká cesta ve skále) Seewand. Oba sice měli už nějaké horolezecké zkušenosti, ale podcenili náročnost terénu a také proměnlivost počasí, píše server.

V pátek kolem sedmé hodiny ráno se vyšplhali z Kesselgrundu u Hallstattu na Hirschaualm a chtěli pokračovat na ferratu Seewand. Ta je označována za jednu z nejnáročnějších zajištěných horolezeckých cest v Rakousku. Některé její úseky jsou na pětibodové škále obtížnosti hodnoceny stupni D až E. Mezi horolezci je velmi vyhledávaná kvůli úchvatnému výhledu na Halštatské jezero.

Češka nepřežila pád na horské túře v Rakousku

Zahraniční

Když se v osm hodin ráno dostali na lezeckou trasu Seewand, stěna na severní straně byla ještě mokrá. Předpověď počasí navíc hlásila přechod studené fronty a vydatný déšť. Oba postupovali příliš pomalu, zejména žena byla unavená a měla bolesti v koleni. Teprve kolem 14. hodiny se dostali do místa ve výšce 1250 metrů nad mořem, což odpovídá polovině stěny. Obvykle takový výstup ale trvá asi dvě hodiny.

V tu chvíli jim bylo jasné, že už další výstup směrem nahoru nezvládnou, proto se rozhodli pro sestup. Opustili ale ferratu a vydali se po nedaleké cestě. Byla ale pouze „kamzičí“ a zavedla je do neschůdného strmého terénu, odkud už nebyli schopni se nikam dostat. Kolem 16:30 proto zavolali na tísňovou linku a popsali své obtíže. Měli štěstí, že na telefonní lince byl záchranář, který plynně mluvil česky, popisoval server.

Kvůli špatnému počasí nemohli záchranáři vyrazit pro oba turisty pěšky a musel startovat vrtulník. Kolem 18:15 se podařilo oba Čechy na krátkém závěsu zachránit a letět s nimi dolů do údolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám