Hlavní obsah

Celebrity pro i proti brexitu: obcházení domů, polonahé fotky i rozkol v Monty Python

Právo, doh

Vyhraněné názory na odchod z Evropské unie mají i britské celebrity, které se často snažily strhnout veřejné mínění kýženým směrem. Herec Hugh Grant například loni napodobil svou scénu z romantické komedie Láska nebeská.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Hugh Grant

Článek

Před volbami obcházel domácnosti v severním Londýně, aby u Britů agitoval za volbu prounijních Liberálních demokratů v naději, že brexit ještě půjde zastavit.

Jeho oscarový kolega Michael Caine naopak už od referenda 2016 usilovně prosazuje, aby Britové dali Unii vale. „Raději budu chudým pánem svého osudu, než abych byl bohatý díky tomu, že můj osud řídí někdo, koho neznám,“ prohlásil doyen britského filmu předloni.

Europoslanci schválili dohodu o brexitu a zazpívali Valčík na rozloučenou

Evropa

Spisovatelská hvězda J. K. Rowlingová naopak ze všech sil bojovala za to, aby Británie ve svazku s evropskými státy zůstala. „Hanno, nechci přijít o svůj domov,“ napsala autorka ságy o Harrym Potterovi loni na podzim v otevřeném dopisu své německé kamarádce, s níž si dopisuje už od školních let.

Smích přešel i Monty Pythony

Modelka a herečka Elizabeth Hurleyová prounijní tábor pravidelně cupovala ve svých pravidelných sloupcích v listu The Spectator. Nejtěžší kalibr ovšem nasadila už okolo brexitového referenda, když svůj postoj vyjádřila odhalenou fotografií, na níž to nejnutnější zakrýval jen polštář s motivem britské vlajky.

To, že při debatách o brexitu šel leckdy humor stranou, ukázala i názorová rozepře bývalých členů legendární komediální skupiny Monty Python. Zatímco John Cleese zdůvodnil probrexitový postoj povzdechem, že nynější Londýn už „ve skutečnosti není anglickým městem“, režisér Terry Gilliam se proti tomu ohradil.

„Johna zbožňuji, ale prostě nesouhlasím s tím, jak se dívá na svět,“ vzkázal americký rodák, který má od roku 2006 jen britské občanství. Ironií je, že Cleese se naopak předloni přestěhoval na karibský ostrov Nevis.

Zemřel herec Terry Jones z Monty Python

Kultura

Proti brexitu vystupovali mimo jiné filmoví představitelé agenta Jamese Bonda a detektiva Sherlocka Holmese Daniel Craig a Benedict Cumberbatch, stejně agitovala i hvězdná manželská dvojice David a Victoria Beckhamovi.

Mezi hudebníky je naopak zastáncem brexitu Bruce Dickinson, frontman heavymetalových Iron Maiden. Paul McCartney z legendárních The Beatles se naopak vyjádřil v tom smyslu, že je to „pravděpodobně chyba“ a že se hlavně těší, až bude po všem.

Analytici: Rozchod s EU víc poškodí Británii

Ekonomika

Možná nejvíc ale fanouškům svými úvahami zamotal hlavy skotský spisovatel Irvine Welsh, jehož proslavila zejména zfilmovaná kniha Trainspotting.

„Ano, brexit je hloupost, kterou si uškodíme. Z Velké Británie učiní zpátečnické, politicky slabší, chudší, protivnější a maloměšťáčtější místo. Chamtivé a vzkvétající třídě to dá ještě větší nadvládu nad občany. ALE...,“ napsal nejprve tajemně na Twitteru. „Už se nemůžete dočkat?“ zkusil jej doplnit jeden z fanoušků. „Zhruba tak,“ odvětil spisovatel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám