Hlavní obsah

Celá Británie držela minutu ticha za zesnulou královnu Alžbětu II.

Celá Británie v neděli ve 21:00 SELČ držela minutu ticha za zesnulou královnu Alžbětu II., lidé poté na mnoha místech tleskali na oslavu jejího života. Začátek a konec „národní chvíle zamyšlení“ označil zvon na věži Big Ben v centru Londýna, kolem které mlčky stály stovky lidí.

Foto: Lee Smith, Reuters

Británie truchlí kvůli úmrtí královny Alžběty II.

Článek

Premiérka Liz Trussová držela minutu ticha oblečená v černém se sklopenou hlavou před sídlem svého úřadu v Downing Street. „Do ticha se lze ponořit v soukromí o samotě doma nebo s přáteli a sousedy, na prahu domu, na ulici se sousedy nebo při vigiliích a dalších lokálních akcích,“ uvedla již dříve v prohlášení Downing Street.

Na Trafalgarském náměstí v centru Londýna se lidé zastavovali a také zde zazněl potlesk; krátce zastavily i dvoupatrové městské autobusy a ztichli pouliční hudebníci. Doprava však fungovala dál a mnozí nechali minutu ticha zcela bez povšimnutí.

V restauraci The Silver Cross na třídě Whitehall barman začátek minuty ticha oznámil zvoněním na zvonec a většina hostů povstala. Pak se ale ruch v zaplněném lokále hned vrátil na běžnou úroveň.

Pozdržená letadla

Letiště Heathrow předem oznámilo, že během minuty ticha pozdrží přistávající letadla, aby pietní okamžik nerušila. Vzdušný prostor nad Londýnem, který se připravuje na pondělní státní pohřeb královny, byl ale přesto poměrně rušný, neboť nad metropolí hlídkují policejní vrtulníky. Policisté také postupně uzavírají oblast kolem budovy parlamentu, odkud bude v pondělí dopoledne rakev s královnou převezena do blízkého Westminsterského opatství.

V pondělí v poledne bude království za zesnulou panovnici držet dvě minuty ticha.

Dvě minuty ticha se v Británii poprvé držely po první světové válce, tento akt je celosvětově srozumitelný, protože k němu nejsou potřeba slova, uvedl historik ve vysílání televize Sky.

Na pondělní pohřeb královny se do Londýna sjelo na 500 hlav států, premiérů a dalších vysokých představitelů řady zemí či reprezentantů zahraničních šlechtických rodů. V neděli večer pro ně uspořádal recepci v Buckinghamském paláci nový britský král Karel III. Českou republiku zastupuje premiér Petr Fiala.

Reklama

Výběr článků

Načítám