Hlavní obsah

Bývalý vězeň říká, že Guantánamo bylo lepší, než slovenský tábor

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý vězeň z Guantánama, Egypťan Adíl al Gazzár (45), ostře kritizuje přístup slovenských orgánů a poměry v uprchlickém táboře ve slovenském Medveďově. Tvrdí, že jsou tam horší podmínky, než v Guantánamu. Uvedl to v telefonickém rozhovoru pro sobotní vydání deníku Sme.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Tři bývalí vězni z Guantánama žijí už pět měsíců na Slovensku a na protest proti postupu slovenských orgánů začali ve čtvrtek držet hladovku. „Na Guantánamu nám slíbili svobodný pohyb po Slovensku. Nemáme dovoleno vyjít ven, kromě jedné hodiny denně. Bez dvou ozbrojených strážců nemůžeme nikam,“ říká. Údajně každý pokus o rozhovor s ostatními migranty jim okamžitě zatrhnou a stále netuší, co s nimi bude.

Cítí se podvedeni a slovenské ministerstvo vnitra žádají, aby byli okamžitě propuštěni na svobodu. „Naše chodba je zavřená 24 hodin denně. Pokud něco chci, zaklepu, dá mi to a opět zavře. Tohle je stoprocentní vězení. Na Guantánamu jsme mohli komunikovat s ostatními, jíst s ostatními, tady nemůžeme. Tam jsme mohli venku sportovat 20 hodin denně a tady jen hodinu,“ vysvětluje.

Muž potvrdil, že jídlo, které dostávají, je v souladu s jejich vírou. „Nedá se však říct, že by ho bylo dostatek a je stereotypní. Našim hlavním cílem je dostat se na svobodu. Když nás Slováci přijali, neměli nás zadržovat ani den. Jsme nevinní. Kdybychom nebyli, z Guantánama by nás nepustili,“ tvrdí. Údajně až po příletu na Slovensko jim oznámili, že šest měsíců budou v táboře v Medveďově. „Pak jsme měli dostat dům ve městě s muslimskou komunitou. Teď už o domě nehovoří, ale že nás pošlou do Zvolenu, kde máme žít dalších šest měsíců v ubytovně pro žadatele o azyl. Nejlepší by bylo odejít ze Slovenska. Chceme svobodu, nejsme žádní zločinci, nejsme zde ilegálně,“ uvedl.

Když se muži ptali na příčinu zadržování, bylo jim údajně řečeno, že tak zní dohoda mezi Slovenskou republikou a Spojenými státy. „Někdy nám říkají, že je to pro naši bezpečnost, protože po nás pátrají nebezpeční lidé. Jindy, že nás chrání před novináři, kteří jsou špatní lidé. Udělají s námi rozhovor a pak nás odkopnou,“ uvedl.

Egypťan je údajně v kontaktu s dalšími bývalými vězni z Guantánama, které přijalo Maďarsko, Gruzie, Francie a Irsko. „Jsou svobodní od prvního týdne. Mají dokumenty, nemají statut azylanta. My nemáme žádné dokumenty a ani nevíme, jaký je nás statut,“ dodal. Zadržovaný muž tvrdí, že bývalý vězeň z Guantánama, kterého přijalo Maďarsko, dostal po čtyřech dnech kompletně zařízený byt v Budapešti, dostává 600 eur měsíčně na jídlo, platí mu byt, elektřinu a internet. „My máme tři krát týdně kurs slovenštiny, ale potřebujeme dva až tři roky, abychom se naučili slovensky. Jde to pomalu, nemáme s kým komunikovat,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám