Hlavní obsah

Bývalý polský prezident Walesa byl hospitalizován

Bývalý polský prezident Lech Walesa je v nemocnici a léčí se z infekce. Zůstane tam nejméně týden, napsala agentura Reuters s odvoláním na mluvčího bývalého polského prezidenta. Podrobnější informace mluvčí neuvedl. Walesa zveřejnil na Facebooku snímek, jak leží na nemocničním lůžku, s lakonickým popiskem: „Stává se to“.

Foto: Facebook

Lech Walesa v nemocnici

Článek

Exprezident se v lednu nakazil koronavirem a následně se léčil s onemocněním covid-19. V posledních letech trpěl zdravotními problémy, loni podstoupil operaci srdce.

Walesa, původně elektrikář v gdaňských loděnicích na severu Polska a později vůdce prvních nezávislých odborů na východě Evropy a protikomunistického hnutí Solidarita, sehrál vůdčí roli při pádu komunismu v Polsku a stal se symbolem historických změn, které ukončily studenou válku.

V letech 1990 až 1995 byl prezidentem jako první vůdce postkomunistického Polska. V posledních letech vystupoval jako kritik vládnoucích nacionalistů ze strany Právo a spravedlnost (PiS), kteří zase velice kriticky posuzují Walesovu roli při přechodu od komunismu k demokracii a ekonomice volného trhu, připomněla agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám