Hlavní obsah

Bývalý maďarský premiér drží hladovku před parlamentem

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány zahájil v noci na pondělí před budovou parlamentu v Budapešti týdenní hladovku. Expremiér tímto protestuje proti vládnímu návrhu povinné registrace voličů před parlamentními volbami.

Foto: MTI

Bývalý maďarský premiér Ferenc Gyurcsány vyhlašuje týdenní hladovku

Článek

„Dramatická situace si vyžaduje dramatické reakce. Jsou potřebná silná politická gesta, aby se němá a apatická veřejnost hnula,“ uvedl Gyurcsány. Společně s dalšími třemi členy své strany Demokratická koalice bude Gyurcsány bydlet celý týden ve stanech na Kossuthově náměstí před parlamentem a nebudou přijímat potravu. Svou akci nazvali Týden za svobodné volby.

Maďarská opozice nesouhlasí s novelou volebního zákona, kterou připravuje pravicová vláda premiéra Viktora Orbána (FIDESZ). Zavádí povinnou registraci voličů. „Je nepřijatelné, aby se voleb nemohl zúčastnit ten, kdo se rozhodne jít k volbám například dva dny před hlasováním. Povinná registrace může vyloučit z voleb až statisíce voličů. Vždyť vláda může přistoupit k některým nepopulárním opatřením až po uzavření registrace,“ upozornil Gyurcsány.

Registrace voličů před parlamentními volbami v roce 2014 by měla být zahájena v září 2013 a registrace by měla být ukončena patnáct dní před volbami.

Reklama

Výběr článků

Načítám