Hlavní obsah

Byli jsme neteční. Německá vláda se omluvila obětem teroru v Berlíně a odhalila památník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín
Aktualizováno

Německá vláda se omluvila za to, jak nepřipraveně postupovala po teroristickém útoku na vánoční trh v Berlíně. Úřady zároveň v úterý, přesně rok poté, co tuniský žadatel o azyl Anis Amri s ukradeným kamiónem najel na náměstí Breitscheidplatz do lidí a 12 jich zabil, odhalily památník obětem teroristického útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Berlíně odhalili rok po tragédii památník obětem teroristického útoku na vánočním trhuVideo: Reuters

 
Článek

Německý ministr spravedlnosti Heiko Maas v článku v deníku Tagesspiegel přiznal, že politici nebyli připraveni reagovat na mimořádnou událost takového druhu a udělali chyby.

„Za to se můžeme obětem a přeživším příbuzným jen omluvit. Nekonečným úkolem politiky v demokratickém ústavním státě zůstává poučit se z chyb a přijmout svou odpovědnost vůči obětem teroru,“ napsal ministr Maas.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Pozůstalí po obětech loňského teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně.

Pozůstalí si stěžovali na to, že jim policie nebyla schopna několik dní říct, zda jsou jejich příbuzní a známí mezi oběťmi, a poukázali na skutečnost, že jim kancléřka Angela Merkelová nezaslala ani soustrastný dopis. Merkelová se s příbuznými sešla v pondělí. [celá zpráva]

„Byly to velmi otevřené a ze strany lidí velmi přímé rozhovory," řekla německá kancléřka v úterý o asi tříhodinovém setkání, na němž se jí pozůstalí a zranění ptali na chyby úřadů i na pokrok ve vyšetřování. Dotazoval se na něj i Petr Čižmár, jehož manželka Naďa při útoku zemřela. Devětatřicetiletý Čech je přesvědčen, že Německo v tomto případě selhalo.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Kancléřka Angela Merkelová před památníkem obětem teroristického útoku v Berlíně

„Chlad a odtrženost“ státu vůči obětem a jejich blízkým přiznal v úterý i prezident Frank-Walter Steinmeier. „Mnozí z pozůstalých a zraněných po útoku se cítili státem opuštěni,“ připustil Steinmeier a pokračoval: „Jakmile začalo nepochopitelné násilí pronikat do našich každodenních životů, reakce státu byla méně zarputilá a jistá a víc podivně chladná a odtržená.“

V Berlíně odhalili památník

V metropoli Berlíně mezitím starosta Michael Müller v úterý odhalil památník obětem útoku. Sedmnáctimetrový bronzový pás zapuštěný do země před novou budovou Pamětního kostela císaře Viléma má připomínat ránu, jakou Amriho zločin zanechal na životech pozůstalých, napsala agentura DPA. Jména obětí byla vyryta do schodů.

Při útoku na Breitscheidplatz bylo zabito 12 lidí včetně Češky Nadi Čižmárové. Sedmdesát dalších lidí bylo zraněno.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Památník obětem loňského útoku na vánoční trh v německé metropoli Berlín.

Foto: Michael Sohn, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová u památníku obětem loňského teroristického útoku na vánoční trh v Berlíně.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Jména obětí útoku vepsaná do schodů vedoucích k památníku v Berlíně

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám