Hlavní obsah

Bush vzpomíná na Prigožina: Servíroval mi večeři. Vím jen to, že jsem přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident George Bush mladší o víkendu zavzpomínal, jak mu Jevgenij Prigožin v Petrohradě v roce 2006 servíroval večeři. Netušil prý, s kým má tu čest, a z osobního setkání si detaily nevybavuje. Vtipkoval o tom, že je důležité, že osobní setkání přežil.

Foto: Profimedia.cz

Večeře Putina s Bushem v roce 2006. Na place byl Prigožin

Článek

Bush na setkání se zakladatelem armády žoldáků známé jako Wagnerova vojenská skupina zavzpomínal v neděli během videorozhovoru s novinářkou listu The Financial Times, která moderovala diskuzi na bezpečnostní konferenci v Kyjevě. Odpovídal na dotaz, zda ho nedávná Prigožinova smrt při letecké havárii šokovala.

„Ne. Šokovalo mě, když jsem viděl fotku ze dne po summitu G8. On byl tím člověkem, který mi na ní podával večeři. Byl tehdy Putinovým kuchařem. Na osobní setkání tváří v tvář si ale nepamatuji. Vím jen, že jsem ho přežil,“ dodal Bush.

Albánský premiér na konferenci bavil drsným vtipem o Putinovi a Prigožinovi

Evropa

Řeč byla o společné soukromé večeři George Bushe mladšího s ruským protějškem Vladimirem Putinem na okraj petrohradského summitu G8 před sedmnácti lety.

Moderátorka se bývalého prezidenta ptala také na to, zda si myslí, že může Putin po válce na Ukrajině zůstat v úřadě. Dotaz formulovala tak, zda „přežije následky konfliktu v případě, že se nevyvine v prospěch Moskvy“.

„To záleží na Rusech. Nikoliv na Američanech, a nikoliv na Ukrajincích. Je to na Rusech. Jsou to chytří lidé,“ míní muž, který byl prezidentem Spojených států v letech 2001 až 2009.

V Moskvě pohřbili Utkina, který dal wagnerovcům jméno. Na rozdíl od Prigožina s vojenskými poctami

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám