Hlavní obsah

Burkiny mají v Grenoblu smůlu, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský soud tento týden pozastavil platnost vyhlášky Grenoblu, která obyvatelům a návštěvníkům města dávala volnost při volbě koupacího úboru. Smůlu tedy prozatím mají zastánkyně opalovaní nahoře bez i muslimky, které chtěly k vodě v burkinách. Muži zase musí do bazénu nadále v klasických slipových plavkách. Vleklá kauza tak bude francouzské soudy dál zaměstnávat.

Foto: Profimedia.cz

Žena v burkinách. Ilustrační foto

Článek

„Správní soud se usnesl, že rozhodnutí starosty Grenoblu povolující nošení burkin vážně podkopává sekularismus,“ napsal ve středu francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin na Twitter.

Sekularismus je zásada striktního oddělení státní moci od náboženství a Francouzská republika ji má zakotvenou v ústavě.

Městská rada v Grenoblu 16. května letošního roku rozhodla, že burkiny při koupání na městských koupalištích a v bazénech sekulární zřízení Francie neohrožují. „Chceme jediné: aby se ženy a muži mohli oblékat, jak chtějí,“ řekl tehdy starosta Grenoblu Éric Piolle rozhlasové stanici RMC.

V burkinách i nahoře bez. Koupat se můžete, jak chcete, rozhodl Grenoble

Evropa

Opozice ale nesouhlasila. Například bývalý konzervativní starosta Alain Carignon se zase domnívá, že tak významné rozhodnutí by mělo vzejít jedině z referenda.

„Jsem přesvědčený, že to, co hájí pan Piolle, by naši zemi dovedlo do slepé uličky,“ řekl Wauquiez začátkem května a obvinil starostu z toho, že „uzavírá dohody s politickým islámem“, aby si zajistil přízeň muslimských voličů.

Letitý spor

Nošení náboženských symbolů na veřejnosti je ve Francii velice citlivé téma zejména s ohledem na důraz, který se klade na odluku církve a státu. Země se v roce 2011 stala prvním evropským státem, který vydal zákon zakazující nošení náboženských symbolů na veřejnosti, a to včetně závojů a šátků zahalujících obličej.

V roce 2016 se také ve Francii začaly objevovat zákazy nošení burkin, tedy plavek, kterými některé muslimské ženy zahalují prakticky celé tělo včetně vlasů. Spory vyvolaly například zákazy burkin na středomořských plážích. Naopak severofrancouzské město Rennes povolilo burkiny v bazénech už v roce 2019.

Zákaz burkin francouzský soud pozastavil

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám