Hlavní obsah

Bulharsko zbrojí proti Rusku, pobřežní stráž vybavilo raketami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bulharsko se rozhodlo vybavit pobřežní stráž blíže nespecifikovanými raketami, aby se nikdo „neodvážil přiblížit k černomořským městům“ v zemi. Ve čtvrtek to prohlásil bulharský premiér Nikolaj Denkov, když na Facebooku odpovídal na dotazy občanů, kterým řekl, že Bulharsko musí rozvíjet své námořní síly tak, aby byly dostatečně připraveny k obraně země.

Foto: Profimedia.cz

Bulharský premiér Nikolaj Denkov

Článek

„V současné době nevidíme přímé ohrožení bulharských přístavů, ale na sílu se odpovídá silou. Proto jsme začali nakupovat rakety pro pobřežní stráž, aby se nikdo neodvážil přiblížit k našim černomořským městům,“ řekl Denkov, na kterého odkazuje bulharská odnož listu Euractiv.

V této souvislosti bulharský premiér připomněl útok ruského Černomořského loďstva na Varnu v roce 1915.

„Do NATO byl vyslán signál, že Rusko se snaží udělat z Černého moře ruské jezero. Jediným způsobem, jak se tomu bránit, je, že na sílu se odpovídá silou. Před mnoha a mnoha lety byla Varna na Černém moři ostřelována Ruskem. To už nesmíme dopustit,“ uvedl.

Jak uvedl bulharský list, k dělostřeleckému útoku ruského námořnictva na největší bulharské černomořské město došlo 14. října 1915. 

Ostřelovány přitom byly pouze civilní objekty, přičemž bylo zabito devět lidí a 38 zraněno. Dne 13. prosince 1916 bylo také ostřelováno město Balčik.

Denkov dále uvedl, že národním zájmem Bulharska je, aby se frontová linie a ruský agresor nacházeli co nejdále od hranic země. Tímto argumentem vysvětlil podporu Bulharska Ukrajině.

„Ruští politici opakovaně říkali, že po Ukrajině přijdou na řadu pobaltské republiky a Moldavsko. Je nejvyšší čas, aby bulharští občané otevřeli oči a uvědomili si, že je tu agresor, který chce obnovit svůj imperiální vliv,“ řekl Denkov.

Bulharské námořnictvo má v současnosti tři fregaty, strážní loď, tři korvety a řadu minolovek. Jak uvedl Euractiv, v letech 2025 a 2026 má bulharské námořnictvo obdržet dvě nové hlídkové lodě Brave a Bold, které se v současné době staví v bulharské loděnici MTG Dolfin.

Bulhaři zatčení v Británii měli u sebe i české doklady. Jsou podezřelí ze špionáže pro Rusko

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám