Hlavní obsah

Bulhaři zatčení v Británii měli u sebe i české doklady. Jsou podezřelí ze špionáže pro Rusko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva muži a jedna žena bulharské národnosti si v Británii vyslechli obvinění z držení padělaných dokladů, jsou také podezřelí ze špionáže ve prospěch Ruska. Trojici v únoru zadrželi detektivové londýnské metropolitní policie, od té doby je ve vazbě. Zadržení u sebe měli falešné pasy, občanské průkazy a další doklady totožnosti takřka desítky zemí Evropské unie včetně českých.

Foto: Profimedia.cz

Britská policie, ilustrační foto

Článek

O případu informuje BBC, podle níž jde o 45letého Orlina Ruseva (Rousseva), 41letého Bizera Džambazova (Dzhambazova) a o deset let mladší Katrin Ivanovou.

Zadržené padělané doklady mají napodobovat originály z Británie, Bulharska, Francie, Itálie, Španělska, Chorvatska, Slovinska, Řecka a České republiky.

Všichni tři podezřelí žili ve Spojeném království dlouhá léta, většinou na předměstích, a pracovali na nejrůznějších pozicích. Rusev měl v minulosti obchodní kontakty s Ruskou federací. Uvedl také, že kdysi působil jako poradce bulharského ministerstva energetiky. Podle LinkedIn rovněž vlastnil firmu specializující se na odposlechy a zachycování elektronických signálů.

V Harrow u Londýna bývalí sousedé popsali Džambazova a Ivanovovou jako pár. Džambazov měl být oficiálně nemocničním řidičem, Ivanová se na svém online profilu na síti LinkedIn označovala za laborantku v soukromé zdravotnické firmě.

Dvojice také vedla komunitní organizaci poskytující služby Bulharům, včetně jejich seznamování se s „kulturou a normami britské společnosti“. Měla rovněž pracovat pro bulharské volebními komise v Londýně zajišťující hlasování pro Bulhary v zahraničí.

Tři obžalovaní by měli v lednu stanout před trestním soudem Old Bailey, kde se odehrávají nejsledovanější trestní procesy v Británii. K obviněním se zatím nevyjádřili.

V Bruselu působí stovky čínských a ruských špionů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám