Hlavní obsah

Bulharsko vyhostilo ruského diplomata kvůli výbuchům skladů munice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bulharsko vyhostilo ruského diplomata. Učinilo tak den poté, co prokuratura oznámila, že podezírá šest Rusů v souvislosti s výbuchy skladů munice. Moskva oznámila, že chystá odvetná opatření.

Foto: Profimedia.cz

Bulharská ministryně zahraničí Ekaterina Zacharievová

Článek

Bulharsko prohlásilo jednoho ruského diplomata za personu non grata, oznámilo ruské ministerstvo zahraničí po setkání ruské velvyslankyně v Bulharsku Eleonory Mitrofanové a úřadující místopředsedkyně vlády a šéfky bulharské diplomacie Ekateriny Zacharievové.

Ministryně současně vznesla požadavek, aby Moskva s místními úřady plně spolupracovala při vyšetřování explozí a pokusu o otravu bulharského zbrojaře Emilijana Gebreva.

Bulhaři podezírají ruské agenty ze zapojení do výbuchů ve svých muničních skladech

Evropa

„Ministerstvo zahraničních věcí Bulharské republiky prohlásilo dalšího ruského diplomata personou non grata a požádá ruské orgány činné v trestním řízení, aby poskytly plnou pomoc bulharským orgánům při vyšetřování výbuchů v bulharských skladech zbraní, ničení hmotných důkazů při požáru a pokusu o otravu tří bulharských občanů, tak ti, kteří tyto trestné činy spáchali, byli nalezeni a souzeni,“ uvádí se v prohlášení.

Ruští agenti byli v Bulharsku během explozí v tamějších zbrojovkách a skladech

Evropa

Prokuratura ve středu oznámila, že šestici Rusů podezírá ve spojitosti se čtyřmi výbuchy v bulharských skladech a továrnách, kde měl Gebrev uložené zbraně a munici. Společné jim bylo mimo jiné to, že vojenský materiál měl odtud směřovat na Ukrajinu a do Gruzie.

Tři z podezřelých Rusů byli již dříve obviněni, že se v roce 2015 pokusili Gebreva otrávit látkou ze skupiny novičok, mělo jít o akci připisovanou jednotce GRU označované číslem 29155. Podle investigativní skupiny Bellingcat se bulharský zbrojař dostal do hledáčku ruských tajných služeb pravděpodobně proto, že jeho firma EMKO je jedinou mimo kontrolu Moskvy, která je schopna zajistit dodávky munice pro zbraně sovětské výroby.

Reklama

Výběr článků

Načítám