Hlavní obsah

Bulharsko se odvrací od promigrantského Bruselu, prezidentem bude generál

Sofie
Aktualizováno

Proruský kandidát Rumen Radev bude novým bulharským prezidentem. Po sečtení drtivé většiny okrsků z nedělních voleb porazil vládní proevropskou kandidátku Cecku Cačevovou rozdílem více než 20 procentních bodů, informovala v pondělí agentura Reuters. Konzervativní premiér Bojko Borisov v pondělí nabídl demisi vlády. Už před volbami avizoval, že složí post, pokud Cačevová prohraje.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Rumen Radev

Článek

„Akceptujeme vůli lidu a gratulujeme těm, kteří mají podporu většiny voličů," reagoval na hlasování Borisov.

Poslancům poslal písemně rozhodnutí o odstoupení. ”Ve svém dopise poslancům premiér uvedl, že vláda bude nadále plnit své povinnosti až do zvolení nového kabinetu," stojí v pondělním prohlášení Borisovovy vlády. Podle analytiků nadcházející politická nestabilita v zemi povede k dalšímu odkladu potřebných reforem.

Nezávislý kandidát Radev, který měl podporu opozičních socialistů, získal po sečtení více než 99 procent okrsků 59,4 procenta hlasů, zatímco Cačevovou volilo 36,2 procenta lidí. Podobně hovořily i první odhady, které média zveřejnila po nedělním uzavření volebních místností. [celá zpráva]

Neměli bychom se dívat na Rusko jako nepřítele.
Rumen Radev

Bývalý generál bulharského letectva se na pět let ujme úřadu 22. ledna. Pravomoci prezidenta jsou podle bulharské ústavy značně omezené a hlava státu plní především reprezentativní funkci. Prezident ale může vetovat zákony a ovlivňovat postoj veřejnosti.

Radeva označovali odpůrci za proruského, což odmítá. Pravil, že ke členství v NATO není alternativa, a zdůrazňoval, že studoval v USA. Tvrdí jen, že se chce vydat bulharskou cestou. Odmítal ale sankce proti Rusku a říkal: „Neměli bychom se dívat na Rusko jako nepřítele.” Vymezoval se také proti migrantům.

Volba generála ale potvrzuje rostoucí volání evropských voličů po rázných politicích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám