Hlavní obsah

Bulharsko nasadí na hranice s Řeckem armádu

– Sofia

Bulharsko na hranice s Makedonií a Řeckem nasadí armádu, oznámilo tamní ministerstvo obrany. Bulharsko sice nepatří k hlavním tranzitním zemím, kudy běženci míří do západní Evropy, ale jak uvedlo ministerstvo obrany, jde o reakci na současnou situaci v okolních zemích.

Foto: Darko Vojinovic, ČTK/AP

Běženci na své pouti za lepším životem v západní Evropě

Článek

Migranti doposud na takzvané balkánské cestě do západní Evropy míří z Řecka přes Makedonii a Srbsko do Maďarska, kde se dostávají do schengenu. Členové schengenského prostoru mezi sebou neprovádějí hraniční kontroly, střeží jen společnou vnější hranici. V schengenském prostoru je i Řecko, to ale nemá společnou pozemní hranici s dalšími členy tohoto prostoru.

Maďarsko kvůli vlně uprchlíků začalo na hranici se Srbskem budovat plot. Ve čtvrtek zvýšila bezpečnostní opatření také Makedonie, která u jižní hranice s Řeckem a také na severu u Srbska vyhlásila mimořádný stav. Část hranice s Řeckem je zablokována, Skopje chce běžence do země vpouštět jen po částech.

Bulharsko dosud zaregistrovalo jen několik tisíc běženců, Makedonie či Maďarsko udávají jejich počty v desetitisících. Sofia se však očividně obává, že nynější hlavní trasa by se mohla změnit a vést přes Bulharsko. Země již v lednu ohlásila, že chce prodloužit současný plot na hranici s Tureckem. Toto pomezí od loňského roku střeží posílené jednotky pohraniční stráže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám