Hlavní obsah

Budíček! Náladu voličů nemůžeme ignorovat. Tlak na Merkelovou sílí

Propadák ve volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku dává Křesťanskosociální unii (CSU) - sesterské straně CDU - sílu k tomu, aby tvrdě tlačila na německou kancléřku Angelu Merkelovou za změnu kurzu politiky v řešení uprchlické krize. Výsledek hlasování byl pro CDU Merkelové historicky nejhorším, strana skončila na třetím místě za sociálními demokraty a AfD.

Foto: Christian Charisius, ČTK/AP

Likvidace billboardu s Lorenzem Caffierem, lídrem CDU v Meklenbursku-Předním Pomořansku. Strana skončila v hlasování až třetí.

Článek

„Výsledek by se měl stát pro kancléřku budíčkem. Nálada voličů se už nedá ignorovat. V Berlíně potřebujeme změnu,“ prohlásil bavorský ministr financí Markus Söder (CSU) pro pondělní vydání deníku Bild a Nürnberger Nachrichten. Ten patří mezi nejhlasitější a nejtvrdší kritiky kancléřky.

Jasno o viníkovi katastrofálního výsledku voleb má také mluvčí poslanecké frakce CDU/CSU pro otázky vnitřní bezpečnosti Stephan Mayer. Důvodem prohraných voleb je podle jeho slov nespokojenost voličů uprchlickou politikou kancléřky. „Spolková vláda sice od roku 2015 mnohé při řešení uprchlické politiky změnila, ale k voličům tyto změny zjevně nedorazily,“ řekl Mayer.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zemské volby v Meklenbursku-Předním Pomořansku

K tažení proti Merkelové se připojil také generální tajemník CSU Andreas Scheuer. „Po dramatických volbách v Meklenbursku-Předním Pomořansku musí Berlín okamžitě reagovat a konečně zavést strop pro přijímání uprchlíků a rozšíření seznamu bezpečných zemí, kam je možné uprchlíky vracet,“ řekl v deníku Tagesspiegel.

Merkelová je v Číně

Křesťanskosociální unie patří k dlouhodobým kritikům kancléřčina kursu řešení uprchlické krize. Kritika začíná po nedělních volbách zaznívat také z řad CDU. „Je to historické datum, když je CDU v jedné spolkové zemi až třetí a skončí za AfD,“ prohlásil poslanec CDU Wolfgang Bosbach. Také on je přesvědčen o tom, že za volební katastrofou je migrační politika Merkelové, řekl listu Die Welt.

Foto: Pool, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Termín nedělních voleb v Meklenbursku-Předním Pomořansku se střetl s konáním summitu skupiny největších ekonomik (G20) v čínském Chang-čou, kterého se účastní i kancléřka Merkelová. „Příliš daleko od domácích problémů,“ rýpli si někteří kritici do kancléřky.

Související témata:

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výběr článků

Načítám