Hlavní obsah

Brutální vražda francouzského učitele: Policie vyšetřuje další studenty

– Paříž

Ve Francii začali v souvislosti s brutální říjnovou vraždou učitele Samuela Patyho vyšetřovat další čtyři studenty školy, na které vyučoval. Tři z nich ve věku 13 a 14 let jsou podezřelí z napomáhání vraždě s teroristickým pozadím, u čtvrté nezletilé studentky se zkoumá podezření z křivého obvinění. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Policie pokračuje ve vyšetřování vraždy učitele v Paříži

Článek

Středoškolského učitele Samuela Patyho zavraždil 16. října na pařížském předměstí Conflans-Sainte-Honorine osmnáctiletý Čečenec Abdulak Anzorov. Uřízl mu hlavu, policie jej krátce po činu zastřelila. Vražda učitele pobouřila francouzskou i světovou veřejnost, protože jejím motivem byla podle dosavadních zjištění pomsta za to, že pedagog s žáky hovořil o svobodě slova a ukazoval jim přitom karikatury muslimského proroka Mohameda.

Policie už v souvislosti s vraždou začala vyšetřovat či obvinila celkem 14 lidí. Jsou mezi nimi například mladíci, kteří s pachatelem před vraždou komunikovali na sociálních sítích, nebo studenti školy, kteří Anzorovovi pomohli před činem učitele identifikovat.

Osmileté a devítileté děti velebily stětí francouzského učitele

Evropa

Studenti útočníkovi pomohli

Už koncem října policie obvinila žáky ve věku 14 a 15 let, že za sumu zhruba 300 až 350 eur útočníkovi, který učitele osobně neznal, pedagoga ukázali. Pomoc s identifikací podle AFP poskytli i tři nově vyšetřovaní.

Dívka, která může být stíhána za křivé obvinění, je dcerou Brahima Chniny, který byl obviněn už dříve. Chnina s pomocí muslimského aktivisty Abdelhakima Sefriouiho proti učiteli vedl kampaň na sociálních sítích a na základě informací od své dcery tvrdil, že Paty diskriminuje muslimské studenty. Právě tak se útočník o Patym dozvěděl.

Pařížský vrah za ukázání učitele zaplatil

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám