Hlavní obsah

Britští vědci odhalili tvář krále Richarda III., jako tyran nevypadal

Leicester

Bustu přesně znázorňující podobu anglického krále Richarda III. představili v úterý britští archeologové. Vytvořili ji na základě 3D skenů panovníkovy lebky objevené při vykopávkách v Leicesteru. V pondělí odborníci na základě analýzy DNA potvrdili, že nalezené ostatky skutečně patří poslednímu panovníkovi z rodu Plantagenetů.

Foto: ČTK/AP

Philippa Langleyová ze společnosti Richarda III., která výzkum iniciovala a finančně podporovala.

Článek

Králova podoba vznikla na základě tomografického skenování monarchovy lebky, které provedli vědci z univerzity v Leicesteru. Na rozdíl od jeho dřívějších zobrazení současná králova busta ukazuje tvář příjemnější, mladistvější a plnější. Je tak v kontrastu se zažitou představou chladnokrevného lumpa známého ze Shakespearovy hry. Experti se proto domnívají, že tvrdý výraz královy tváře se na portrétech objevil až po jeho smrti, a to z politických důvodů.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Podobizna krále Richarda III.

Nicméně základní rysy králových obličejových proporcí, zejména klenutý nos a vyčnívající brada, se s dřívějšími vyobrazeními shodují, přestože se nedochoval žádný Richardův portrét, který by byl pořízen za jeho života.

"Tohle nevypadá jako tvář tyrana. Je mi líto, ale prostě ne," prohlásila Phillipa Langleyová ze Společnosti Richarda III. "Je velmi pohledný. Jako byste si s ním mohli popovídat," dodala.

Foto: Andrew Winning , Reuters

Busta Richarda III.

Projekt rekonstrukce Richardovy tváře vedla profesorka Caroline Wilkinsonová z univerzity v Dundee. Použila metodu zvanou stereolitografie. Na základě obrázků získaných trojrozměrným skenováním lebky její tým vytvořil věrný model opatřený skleněnýma očima a parukou.

Foto: ČTK/AP

Kostra krále Richarda III, jak ji našli archeologové pod parkovištěm v Leicesteru

Richard III. byl posledním anglickým panovníkem z rodu Plantagenetů. Padl v bitvě u Bosworthu v roce 1485, která znamenala konec krvavé Války růží a začátek vlády Tudorovců. Archeologové objevili jeho kostru při vykopávkách na místním parkovišti a potvrdili její autenticitu řadou testů, včetně analýzy DNA.

[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám