Hlavní obsah

Pod parkovištěm v Leicesteru našli kostru krále Richarda III.

– Londýn • Aktualizováno
Novinky, rei

Britští vědci v pondělí potvrdili, že kostra, kterou loni nalezli pod parkovištěm ve městě Leicester, patří anglickému králi Richardovi III. Pravost ostatků monarchy z 15. století, známého i z hry Williama Shakespeara, potvrdila série testů, včetně rozborů DNA a jejich porovnání s DNA králových potomků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci objevili kostru Richarda III.Video: Reuters

 
Článek

„Tohle je pro Leicester historický den,“ prohlásil hlavní archeolog z městské univerzity Richard Buckley. Dodal, že nad „rozumnou pochybnost“ se jedná o kostru Richarda III.

Kostra muže ve věku od 20 do 40 let byla nalezena loni v září pod parkovištěm na místě někdejšího františkánského kostela. Dosud se mělo za to, že královy ostatky skončily v místní řece.

Foto: ČTK/AP

Portrét Richarda III.

Richard III. zemřel ve věku 32 let v bitvě u Bosworthu v roce 1485. Bitva značila konec Války růží a začátek vlády Tudorovců. Z ostatků je patrné, že král utrpěl nejméně desítku zranění, z toho osm na hlavě.

Britské úřady plánují královy ostatky znovu pohřbít, a to v leicesterské katedrále.

Foto: ČTK/AP

Lebka, kterou vědci nalezli, patří Richardovi III.

Richard III.
- Byl osmým a nejmladším synem Richarda Plantageneta a Cecílie Nevillové. V době vlády svého bratra Eduarda IV. mu Richard projevoval loajalitu a vynikl jako vojenský velitel. Byla mu darována velká panství na severu země, byl jmenován vévodou z Gloucesteru, správcem severní části Anglie a stal se nejbohatším a nejmocnějším šlechticem. Podporoval rozvoj univerzit a věnoval dary církvi.
- Na trůn nastoupil 6. července 1483 po Eduardově smrti, když předtím nechal údajně popravit oba jeho syny, kteří mu stáli v cestě na anglický trůn, kam se dostal už tak, že zpochybnil legitimitu svazku jejich otce s jejich matkou. Ale jeho přímý podíl na jejich smrti se nikdy nepodařilo prokázat.
- Za své vlády musel čelit dvěma velkým vzpourám. Druhou vedl Jindřich Tudor a jeho strýc Jasper. Jindřich se se svým vojskem vylodil v Anglii a Richarda porazili ve zmíněné bitvě u Bosworthu.
- V této bitvě Richard III. přišel nejen o koně, ale i o království a o život. Jeho tělo bylo pak převezeno do Leicesteru, kde bylo nahé potupně vezeno městem a pohřbeno v tamním kostele. Ten později zanikl, a tak se mělo za to, že Richardovy ostatky skončily v řece. Až loni byly nalezeny pod městským parkovištěm v Leicesteru.
- Byl posledním králem pocházejícím z rodu Yorků a jeho porážka v bitvě u Bosworthu je považována za vyvrcholení Války růží a konec dynastie Plantagenetů. Byl také posledním anglickým králem, který padl v bitvě.
- Bitvou u Bosworthu skončila třicetiletá Válka růží, po níž se na trůn dostal rod Tudorovců.
- Nesmrtelnost zajistil tomuto neoblíbenému panovníkovi dramatik William Shakespeare, který Richarda ve své hře vylíčil jako fyzicky i morálně zdevastovaného člověka, napůl chromého hrbáče, který neváhal zavraždit své synovce, aby se dostal k moci. Shakespeare mu též vložil do úst slavnou větu "Koně! Království za koně!", kterou údajně pronesl na závěr prohrané bitvy. Postava Richarda III. se stala oblíbenou předlohou i pro mnohé filmaře.
zdroj: ČTK

Reklama

Výběr článků

Načítám