Hlavní obsah

Britští labouristé ovládli dvoje doplňovací volby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Kořistí opozičních labouristů se stala dvě poslanecká křesla ve volebních obvodech, kde v minulosti tradičně vítězili vládní konzervativci. Podle šéfa opozice je to další důkaz o tom, že Britové chtějí změnu.

Foto: Reuters

Předseda britských labouristů Keir Starmer má důvod k radosti

Článek

Britští vládní konzervativci přišli o obě poslanecká křesla ve čtvrtečních doplňovacích volbách v anglických obvodech Tamworth a Mid-Bedforshire. V obou tradičně konzervativních baštách tentokrát přesvědčivě zvítězili opoziční labouristé. Lídr labouristů Keir Starmer v reakci na volební vítězství již prohlásil, že jeho strana „překresluje politickou mapu“.

V obvodu Tamworth v centrální Anglii o zhruba 1300 hlasů zvítězila Sarah Edwardsová, zatímco v obvodu Mid-Bedfordshire nedaleko Londýna o 1100 hlasů vyhrál její stranický kolega Alistair Strathern. Podle zpravodajského webu BBC je to poprvé od roku 1962, co labouristé ve stejný den zvítězili ve dvou doplňovacích volbách.

Britští konzervativci prohráli doplňovací volby ve dvou obvodech

Evropa

„Jsou to fenomenální výsledky, které ukazují, že labouristé opět slouží pracujícím lidem a překreslují politickou mapu,“ uvedl předseda labouristů Starmer. Dodal, že vítězství ve dvou baštách konzervativců dokládá, že občané chtějí změnu a jsou připraveni dát důvěru labouristům.

V Mid-Bedfordshiru se volby konaly po srpnové rezignaci exministryně kultury Nadine Dorriesové, která patřila k podporovatelům bývalého ministerského předsedy Borise Johnsona. V obvodu vítězili konzervativci od roku 1931.

V obvodu Tamworth se hledal nástupce poslance Chrise Pinchera, který se v září vzdal mandátu po obvinění, že osahával dva muže v londýnském klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám