Hlavní obsah

Britští chirurgové chtějí legalizaci prodeje lidských orgánů

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Přední britští chirurgové vyzvali vládu, aby zvážila legalizaci trhu s lidskými orgány pro transplantace. V sázce jsou podle nich životy tisíců lidí, kteří mnohdy marně na dárce orgánů čekají. Napsal to ve středu deník The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Transplantace ledviny. Ilustrační foto

Článek

Chirurgové vyzvali vládu, aby o tomto problému zahájila veřejnou debatu. Upozornili, že z 8000 pacientů čekajících na vhodného dárce jich každoročně přes 500 zemře, přičemž počet těch, kteří nepřežijí, každý rok stoupá o osm procent.

Podle Nadeyho Hakima, jednoho z předních světových chirurgů specializujících se na transplantace, by měl být legalizován regulovaný trh, čímž by se zároveň výrazně omezil, pokud ne zcela zničil černý trh s orgány.

Hakim stejně jako další jeho kolegové upozornil na skutečnost, že stovky zoufalých Britů černý trh podporují, když cestují kvůli transplantacím do zahraničí. Domácí trh s omezeními by zaručoval, že pacient nedostane orgán například od dárce nakaženého HIV, což podle něj za hranicemi může hrozit.

„Morálnost si to žádá. Je na čase to zvážit, protože tato země si ke své velké škodě 30 let dovolovala naprosto zbytečný nedostatek. Ve světě umírají každý rok tisíce lidí, kterým chybí orgány,“ řekl profesor etiky na manchesterské univerzitě John Harris.

The Independent upozornil, že jedním z možných problémů by mohla být snaha některých lidí řešit prostřednictvím prodeje orgánů své finanční problémy.

Anketa

Souhlasíte s myšlenkou regulovaného trhu s lidskými orgány?
Rozhodně ano
26,1 %
Spíše ano
13,7 %
Rozhodně ne
54,5 %
Spíše ne
3,3 %
Nevím
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1579 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám