Hlavní obsah

Princ Andrew kvůli sexuálnímu skandálu vrátil vojenské tituly a královské záštity

Londýn

Britský princ Andrew vrátil vojenské tituly a královské záštity Alžbětě II., uvedl Buckinghamský palác. Učinil tak den poté, co u soudu ve Spojených státech neuspěl s žádostí o zamítnutí žaloby na jeho osobu.

Foto: Neil Hall, ČTK/AP

Princ Andrew

Článek

„Vévoda z Yorku s královniným souhlasem odevzdal své vojenské tituly a královské záštity. Vévoda z Yorku se i nadále nebude účastnit veřejných aktivit a v tomto případě se hájí jako soukromá osoba,“ napsal palác v prohlášení. O jaký případ se jedná, neupřesnil.

Královský zdroj agentuře Reuters řekl, že Andrew již nebude při žádných oficiálních akcích používat titul „Jeho královská Výsost“ a jeho role připadnou dalším členům královské rodiny.

Vévoda z Yorku ve středu neuspěl u soudu v New Yorku se žádostí o zamítnutí žaloby ze strany Virginie Giuffreové, která jej viní ze sexuálního napadení.

Vinu Andrew odmítá

Američanka v srpnu žalobu na syna britské panovnice Alžběty II. s tvrzením, že ji několikrát pohlavně zneužil před tím, než jí bylo osmnáct. Princ Andrew dlouhodobě odmítá, že by s Giuffreovou měl jakýkoliv vztah.

Princ Andrew prodává zimní hnízdečko, aby měl na právníky. Královnina peněženka zůstane zavřená

Zahraniční

Giuffreová tvrdí, že ji princ Andrew zneužil v Londýně, v New Yorku a na soukromém ostrově amerického finančníka Jeffreyho Epsteina, o kterém taktéž tvrdí, že ji nutil k sexu.

Šestašedesátiletý Epstein spáchal sebevraždu ve vězení v srpnu 2019, nedlouho poté, co byl zatčen kvůli podezřením ze sexuálních zločinů.

Prince Andrew musí vypovídat před soudem, řekl obhájce žen zneužitých Epsteinem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám