Hlavní obsah

Britský ministr zahraničí Cameron přijel na Ukrajinu, jedná se Zelenským

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Britský expremiér David Cameron, který byl v pondělí v rámci obměny kabinetu překvapivě jmenován ministrem zahraničí, přijel ve čtvrtek do Kyjeva. Ukrajinského premiéra Volodymyra Zelenského ujistil o „trvalé morální, diplomatické a zejména vojenské pomoci“.

Foto: Ukrainian Presidential Press Office, ČTK/AP

Nový britský ministr zahraničí a bývalý premiér David Cameron se v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským

Článek

Cesta do Kyjeva je první Cameronovou zahraniční cestou od doby, kdy jej premiér Rishi Sunak jmenoval ministrem zahraničí. Podle serveru BBC, který zprávu přinesl, to znamená silný signál o tom, že britská pomoc napadené zemi neochabuje.

Zelenskyj označil Cameronovu návštěvu na úvod setkání za „velmi důležitou, zejména za situace, kdy svět zdaleka nevěnuje pozornost jen dění na ukrajinském bojišti“.

Ukrajinský prezident tím měl na mysli fakt, že oči mnoha zemí se nyní upírají zejména ke konfliktu na Blízkém východě.

Cameron v rozhovoru se Zelenským ocenil také podporu Ukrajiny ze strany britského expremiéra Borise Johnsona. „Dost jsem s ním v řadě věcí nesouhlasil, ale tohle (pomoc Ukrajině, pozn. red.) bylo to nejlepší, co jeho vláda udělala,“ řekl britský ministr zahraničí.

Foto: Ukrainian Governmental Press Service, Reuters

Nový britský ministr zahraničí a bývalý premiér David Cameron se v Kyjevě setkal s ukrajinským premiérem Denysem Šmyhalem

Nečekaný návrat. David Cameron se stal britským ministrem zahraničí

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám