Hlavní obsah

Britský gang vyvezl z ČR stovky kil anabolik, pašovali je i v Legu

– Londýn
Právo, Michael Švec, Radim Vaculík

Na 4,5 roku do vězení poslal soud v britském hrabství Essex Patricka Hylanda (48), který řídil síť pašeráků anabolických steroidů. Skupina drogy ve velkém přepravovala z českých výroben do Británie, kde jejich prodejem získala milióny liber, upozornil místní tisk.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

S dvouletým trestem od soudu odešla i Hylandova manželka Hyacinth (56), kterou soud označil za „finanční mozek“ skupiny. Další člen gangu vyvázl s podmínkou.

Na akci se podíleli čeští policisté

Jak Právo upozornil ředitel Národní protidrogové centrály (NPC) Jakub Frydrych, Británie byla jen jednou z evropských zemí, kam steroidy v rámci zločinecké sítě putovaly. NPC se ve spolupráci se zahraničními kolegy v letech 2007 a 2008 na odhalení gangu aktivně podílela.

„Byla to naše operace Sword (Meč). Šlo o zločineckou skupinu vedenou tureckým občanem. Na našem území se vyráběly anabolické steroidy a plagiáty léčiv, které byly následně vyváženy do Německa, Skandinávie, Španělska a Velké Británie,“ upřesnil Právu Frydrych.

Gang podle něj vyvážel z ČR do zahraničí mnohasetkilogramové zásilky zmíněných preparátů, a to v době, kdy ještě nebylo v ČR trestné držení anabolik.

„V rámci té operace došlo k záchytu mnoha zásilek, z toho několika určených do Británie. Jednou z nich byla i zásilka steroidů ukrytá ve stavebnicích Lego,“ podotkl Frydrych.

Čeští policisté podle něj následně úzce spolupracovali s britskými kolegy, kterým poskytli důležité důkazní materiály, a jeden z vyšetřovatelů byl dokonce na ostrovech vyslýchán jako svědek.

Peníze z drog uměli roztočit

Jak zaznělo před britským soudem, kamión naložený steroidy díky tipu českých policistů odhalili v září 2007 ve francouzském přístavu Calais, další o měsíc později na česko-německých hranicích. Celková hodnota jen těchto dvou zásilek činí půl miliónu liber (téměř 15 mil. Kč).

Manželé Hylandovi, které soudce označil za „významné hráče v temném světě dodávek steroidů“, si však podle vyšetřovatelů celkem přišli nejméně na dva milióny liber (téměř 60 mil. korun). Nelegálně utržené peníze si pár také dokázal řádně užít. Utráceli horentní sumy za luxusní dovolené, nemovitosti, jachty nebo auta, poznamenal soudce.

Reklama

Výběr článků

Načítám