Hlavní obsah

Britský premiér způsobil skandál. Venčil psa na volno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britskou veřejnost pobouřila víkendová událost, jejímž hlavním aktérem byl premiér Rishi Sunak. V Hyde Parku totiž jeho pes volně pobíhal v místech, kde je to zakázáno. Případ se stal také vděčným tématem pro politiky a řeší ho i policie.

Foto: Ben Stansall, ČTK/AP

Britský premiér Rishi Sunak

Článek

Na sociální síti TikTok se o víkendu objevilo video, které zachycuje britského premiéra Rishiho Sunaka a zejména jeho psa Novu, který volně pobíhá v místech, kde psi musejí být na vodítku. Nařízení má chránit vodní ptactvo, které se v těchto místech zdržuje.

Veřejnost se do ministerského předsedy pustila na sociálních sítích. Rozhořčené příspěvky se dají shrnout do stížnosti, že zákony a nařízení, které platí pro běžné občany, neznamenají pro vysoce postavené politiky vůbec nic.

Lidé se také pozastavují nad tím, jak může udržet vládu a celou zemi, když ani neudrží psa na vodítku. „Zapomněl, že má jít příkladem… Zase,“ napsal jeden z diskutujících.

@lucy.mdc

Please contact Andy Crick at Jam Press Andy.crick@jampress.co.uk for use of this video thanks #rishisunak#eww #votetoriesout

♬ Boy's a liar Pt. 2 - PinkPantheress & Ice Spice

K případu se dokonce vyjádřila i policie: „Evidujeme venčení psa bez vodítka v Hyde Parku. Policista na místě připomněl majitelce pravidla a pes dostal vodítko,“ stojí v prohlášení pro britský tisk.

Americká média, jako například web The Washington Post, zase s chutí pichlavě píšou, že Sunak zjevně urazil širokou britskou veřejnost, citlivou na různé drobné prohřešky.

Premiérův mluvčí ponechal incident bez komentáře, ačkoliv jej fakticky vydal: „Záběry rodiny premiéra a dalších osob nebudu komentovat. Video si můžete prohlédnout, mluví samo za sebe.“

Vděčný terč

A příležitost si nenechali ujít ani britští politici a bulvární tisk. Například redaktor Daily Mirror uvedl, že si Sunak „zjevně neuvědomuje předpisy a zákony kolem sebe“. Političtí oponenti se pak snaží Sunaka vykreslit jako elitáře a člověka bez pojmu o realitě.

„Zavřete večírky, zapněte si bezpečnostní pásy a teď i vodítka. Proč si Sunak myslí, že se na něj zákony nevztahují?“ napsal na Twitteru David Lammy z opoziční Labouristické strany.

Narážel tím na fakt, že Rishi Sunak měl v minulosti již několik podobných prohřešků. Byl například přistižen v autě bez zapnutého bezpečnostního pásu a v době covidových omezení se účastnil večírku v premiérském sídle v Downing Street 10.

V karanténě venčil ovci, dostal pokutu a není zdaleka sám

Koronavirus

Reklama

Související témata:
Předseda vlády
Volné pobíhání psů

Výběr článků

Načítám