Hlavní obsah

Britské královně teče do paláce a rezervní účet je vybílený

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na britském královském dvoře mají problém s penězi. Na jejich rezervním účtu totiž zbývá poslední milión liber. Od roku 2001 se s financemi nakládalo lehkomyslně a utrácelo se o sto šest. Rozkutálelo se 34 miliónů liber. Britští poslanci proto rozhodli, že ministerstvo financí musí poradce královny Alžběty II. naučit šetřit, napsal v úterý britský server telegraph.co.uk.

Foto: Reuters

Britská královna Alžběta II.

Článek

Nikdy neměl královský dvůr méně na účtu než v současné době. Za 13 let čerpání z tohoto fondu se utratilo 34 miliónů z celkových 35 miliónů liber. Královně ani nezbývají peníze na opravu Buckinghamského paláce. Do toho nyní zatéká a na některých místech musí zaměstnanci paláce chytat vodu do kbelíků.

Tento problém se navíc objevil v době, když se celá vláda snaží co nejvíce snižovat výdaje. Některé úřady se je pokouší snížit až o třetinu. Do problému se proto vložilo britské ministerstvo financí. Jeho úředníci budou nyní dohlížet na královniny poradce a pokusí se jim pomoci zlepšit současnou situaci.

„Věříme, že ministerstvo financí má za povinnost kontrolovat výdaje královského dvora. To se mu tentokrát nepovedlo,” uvedla předsedkyně parlamentní komise Margaret Hodgeová.

Peníze chybí i na opravu Windsorského hradu a provoz starých kotlů v Buckinghamském paláci stál v loňském roce 774 tisíc liber. Peníze by se přitom daly získat i častějším zpřístupněním paláce pro veřejnost. Ten je otevřený jen 78 dní v roce. Za tuto dobu ho navštíví asi půl miliónu lidí. Naproti tomu Tower navštíví přibližně dva milióny turistů, uvedl britský server BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám