Hlavní obsah

Britská zdravotní sestra je obžalovaná z vraždy osmi předčasně narozených miminek

Novinky, drk, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chester

Před britským soudem ve čtvrtek stanula zdravotní sestra Lucy Letbyová, která je obžalovaná z vraždy osmi novorozenců a z pokusu o vraždu dalších deseti. Policie ji zatkla po více než tříletém vyšetřování nemocnice v Chesteru. V souvislosti s vyšetřováním policisté ženu zatkli již v roce 2018 a 2019. Dosud však byla pokaždé propuštěna.

Foto: Profimedia.cz

Lucy Letbyová je hlavní podezřelou v případě úmrtí novorozenců na porodním oddělení nemocnice v Chesteru.

Článek

Třicetiletou Letbyovou policie zatkla na začátku týdne, celkově již potřetí v průběhu vyšetřování kauzy z nemocnice v Chesteru. „Královská prokuratura povolila policii hrabství Cheshire, aby obžalovala zdravotnici z vraždy v souvislosti se stále probíhajícím vyšetřování smrti několika miminek v Nemocnici hraběnky z Chesteru,” potvrdil mluvčí policie.

Dodal, že Letbyová čelí obvinění z osmi vražd a z deseti pokusů o vraždu, které se měly stát v období mezi červnem 2015 a červnem 2016.

Policie zároveň ujistila, že rodiny všech dětí plně spolupracují ve vyšetřování a jsou pravidelně informovány. Podle informací deníku Daily Mail se mělo jednat o predčasně narozené děti.

Foto: Profimedia.cz

Policisté prohledávají dům Lucy Letbyové (2019).

Letbyová byla zatčena už v roce 2018 a 2019, ale v obou případech byla propuštěna na kauci. Policie tehdy také prohledala její bydliště.

V rozhovoru pro místní médium v roce 2013 uvedla, že se stará o děti, které potřebují různé úrovně pomoci.

„Neublížila by ani mouše,” říkají přátelé

V oddělení novorozených dětí pracovala už jako studentka Univerzity v Chesteru. Po odpromování v roce 2011 v práci pokračovala na plný úvazek. Působila také v Liverpoolské nemocnici pro ženy. Rodina i přátelé jsou přesvědčeni, že je nevinná.

„Lucy dělala práci, kterou milovala, a vykonávala ji oddaně a profesionálně. Nedokážu si představit, že by ublížila mouše, natož bezbrannému miminku,” řekla deníku Daily Mail jedna z kamarádek.

Sestra v Německu je podezřelá z pokusu o zabití tří pacientů

Evropa

Podle sousedů byla sice trochu „podivínská”, ale vždy velmi slušná. Často se účastnila různých dobročinných akcí. V roce 2013 byla tváří fundraisingové kampaně za postavení nové budovy pro pediatrickou péči.

Nemocnice přestala poskytovat péči o předčasně narozené

Nemocnice zahájila vnitřní vyšetřování poté, co si medici povšimli, že několik předčasně narozených dětí zemřelo na selhání srdce a plic a nebylo je možné resuscitovat. Zpráva rovněž uvádí přítomnost nezvyklých skvrn na nohou a rukou mrtvých dětí.

Nemocnice, ve které se každoročně narodí klem 400 dětí, v reakci na nárůst úmrtí přestala poskytovat péči o děti narozené před 32. týdnem těhotenství a uzavřela tři své jednotky novorozenecké intenzivní péče.

Policie ujistila, že případ dotáhne do konce. „Rád bych připomněl lidem, že vyšetřování je z povahy věci extrémně složité a stále pokračuje. Nemáme na to žádný časový limit,“ uvedl inspektor Paul Hughes, který měl případ na starosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám