Hlavní obsah

Britská televize dala mumifikovat mrtvého, záběry chce odvysílat

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská stanice Channel 4 chystá prolomit další tabu na televizní obrazovce. Plánuje odvysílat reportáž z mumifikace muže, který se jí před časem jakožto nevyléčitelně nemocný nabídl jako dobrovolník.

Foto: Profimedia.cz

Britové se inspirovali technikami mumifikace používanými ve starém Egyptě.

Článek

Na mumifikaci těla mrtvého pracoval tým expertů, kteří vycházeli z poznatků o mumifikování těl mrtvých faraónů ve starém Egyptě. „S použitím tajné a složité směsi ingrediencí a zákroků se balzamovačům podařilo téměř úplně zastavit rozklad těla mrtvého,“ oznámil mluvčí televize.

Channel 4 vyvolal loni poprask inzerátem, jehož prostřednictvím hledal dobrovolníka, který by se po smrti nechal mumifikovat. „Rádi bychom hovořili s někým, kdo by navzdory vědomí své nevyléčitelné nemoci a všeho, co to znamená, uvažoval o podstoupení starodávného egyptského balzamování,“ hlásal inzerát.

Televize jméno vybraného dobrovolníka nezveřejnila, odtajnit ho plánuje až v pořadu nazvaného Mumifikace Alana, který se má vysílat příští pondělí. Britský list The Daily Mail napsal, že muž pocházel z jihozápadní Anglie. Není známo, jakou odměnu od televize on a jeho příbuzní vyinkasovali.

Mumifikace podle Tutanchámona

Na mumifikování těla zesnulého Brita pracoval tým expertů v jedné z předních britských patologických laboratoří. Odborníci vycházeli z techniky použité k zachování těla egyptského faraóna Tutanchámona, jež bylo v zachovalém stavu po více než 3000 letech nalezeno v roce 1922.

Britům se údajně experiment zdařil, tělo bylo mumifikováno před několika měsíci a je stále v dobrém stavu.

Není jasné, co všechno egyptští balzamovači k mumifikaci používali, chemické analýzy ale prokázaly, že to mimo jiné byla pryskyřice i výtažky z cedrového dřeva.

Proces trval 70 dní – 15 dní se tělo čistilo, 40 dní sušilo a 15 dalších se balilo a zdobilo.

Foto: Profimedia.cz

Zlatá rakev z Tutanchámonovy hrobky

Jak v Egyptě mumifikovali mrtvé
Staří Egypťané věřili v život po smrti, k čemuž bylo třeba, aby byl zastaven rozklad těla po smrti jedince. Zdlouhavý proces mumifikace vykonávali kněží. Podle slavného řeckého dějepisce Herodota trval proces 70 dnů. Nejstarší známá mumie pochází zhruba z roku 3300 před Kristem.
Tělo zesnulého bylo rozříznuto, aby se z něj vyjmuly orgány kromě srdce a ledvin. Ty byly vysušeny, zabaleny a umístěny do uzavřené nádoby, jež se uložila vedle sarkofágu (rakve). Vyjmut z těla byl také mozek, a to prostřednictvím háku skrze nos.
Do tělní dutiny byla vložena sůl a 40 dní se tělo sušilo. Následně bylo tělo vyčištěno s použitím vonných olejů a zabaleno.
Některá těla zůstala dodnes v tak zachovalém stavu, že u nich mohli vědci určit, jakými chorobami zesnulá osoba trpěla.

Reklama

Výběr článků

Načítám