Hlavní obsah

Britská poslankyně si nesmí brát do parlamentu tříměsíčního syna

– Londýn

Britská labouristická poslankyně Stella Creasyová si stěžuje, že jí do parlamentu zakázali brát tříměsíčního syna. Kodex pro chování poslanců byl v září aktualizován a dítě ve sněmovně už je tabu. Creasyová proto vyzvala příslušné orgány ke změně pravidla. Zdůraznila, že syna, kterého kojí, tam brala opakovaně a předtím tak činila i s dcerou. A nikdy to nebyl problém.

Foto: Profimedia.cz

Britská poslankyně Stella Creasyová s nemluvnětem v parlamentu

Článek

Když se v úterý objevila se synem na zasedání, dostala e-mail od sekretářky předsedkyně výboru Eleanor Laingfové, která má na starosti funkci parlamentu.

V něm Laingfová napsala, že takové chování není v souladu s aktuálně publikovanými zásadami.

V textu stálo: „Poslanec by neměl zaujmout své místo v parlamentu, pokud je v doprovodu dítěte.“

Dopis zveřejnila Creasyová na Twitteru s dovětkem: „Zdá se, že matky v 'matce všech parlamentů' by neměly být vidět ani slyšet.”

Creasyová si stěžuje na to, jak jsou pravidla nastavena. „Není to systém, který funguje pro každého, pokud nejde o muže v určitém věku a postavení,“ přiznala.

Britský parlament je prolezlý korupcí, naznačují média

Zahraniční

„Nemám mateřskou, nemám zaměstnanecká práva, abych dostala mateřskou,“ doplnila.

Poslanci sice mají nárok na půlroční placenou mateřskou dovolenou a hlasování v zastoupení, někteří ale uvádějí, že je pro ně těžké získat adekvátní prostředky a podporu.

Poslanci navíc musí být přítomni, aby mohli během diskusí hájit svůj obvod.

Podle Creasyové je situace v parlamentu pro matky špatná pro britskou demokracii. Vyzvala ke změně pravidel a požádala úřady Sněmovny, aby jí vysvětlily, jak má postupovat, když bude dál chodit do práce se synem.

„Porodila jsem dítě, nepřišla jsem o mozek anebo o schopnost dělat věci. Naše politika a způsob jejího uplatnění bude lepší, když bude v parlamentu více mamin,“ podotkla.

Předseda jí to povolil

Poslankyně Alex Davies-Jonesová upozornila, že Creasyová byla ujištěna předsedou dolní komory Lindsayem Hoylem, že pokud potřebuje v parlamentu dítě kojit, nebude ji bránit.

Vicepremiér a ministr spravedlnosti Dominic Raab kojící poslankyni podpořil. Podle něj je nutné profesi politika přenést do moderního světa, aby rodiče mohli zvládat svůj čas normálně dělit mezi práci i rodinu, když je to potřeba.

Foto: Profimedia.cz

Expředsedkyně liberálních demokratů Jo Swinsonová chodila do sněmovny s dítětem také

Uvedl, že jemu by dítě ve Sněmovně nevadilo a nerozptylovalo ho v práci, ale je na orgánech dolní komory, aby rozhodly spravedlivě.

Paradoxem je, že Creasyová není jedinou britskou poslankyní, která brala do parlamentu své dítě. První matkou byla bývalá poslankyně liberálních demokratů Jo Swinsonová, která houpala své dítě v kolébce ve Sněmovně už v roce 2018

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová dokonce letos své dítě vzala i na Valné shromáždění OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám