Hlavní obsah

Britská policie zatkla dalšího muže v souvislosti s vraždou novinářky McKeeové

Severoirští detektivové obvinili 53letého muže v souvislosti s vraždou novinářky Lyry McKeeové z roku 2019. Informovala o tom v neděli zpravodajská stanice BBC. McKeeovou zabili stoupenci organizace Nová IRA, když žurnalistka přihlížela nepokojům ve městě Londonderry. Úřady stíhají nově zatčeného kvůli výtržnictví, napadení a házení zápalných lahví. V pondělí zřejmě předstoupí před soud v Londonderry.

Foto: Profimedia.cz

Zavražděná novinářka Lyra Mckeeová

Článek

Policie zatkla v pátek rovněž 44letého muže, kterého však prozatím propustila na svobodu.

Minulý měsíc přitom policie v souvislosti s případem obvinila dva muže ve věku 21 a 33 let z vraždy, držení střelné zbraně a střeliva s úmyslem ohrozit život, z výtržnictví, držení a házení zápalných lahví a ze žhářství. Další 20letý mladík je stíhán za výtržnictví.

Severoirská policie zatkla čtyři muže kvůli vraždě novinářky

Zahraniční

Nová IRA neuznává velkopáteční dohodu

K vraždě se již dříve přihlásila Nová IRA, která neuznává severoirskou mírovou dohodu z roku 1998. Ta z velké části ukončila sektářské násilí a položila základy sdílené vlády unionistů a separatistů v Severním Irsku.

Londonderry v minulosti zažilo krvavé střety mezi protestantskými unionisty a katolickými republikány. McKeeová nebyla terčem útoku, ale "stála vedle sil nepřítele", jak Nová IRA označuje britské policisty.

Investigativní novinářka byla vycházející hvězdou britské žurnalistiky. Narodila se několik let před uzavřením mírové dohody a otevřeně hovořila i psala o tom, jaké to je vyrůstat jako lesbička v nepřátelském prostředí.

Ke smrti novinářky v Londonderry se přihlásila Nová IRA

Evropa

Pohřbu McKeeové se zúčastnily stovky lidí včetně tehdejší britské premiérky Theresy Mayové a předsedy irské vlády Leo Varadkara.

Reklama

Výběr článků

Načítám