Hlavní obsah

Britové volí nové parlamenty i vedení měst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Lidé ve Velké Británii ve čtvrtek volí nové složení skotského, velšského i severoirského parlamentu, ale také nová městská zastupitelstva a starosty včetně toho londýnského. Některá média překřtila den na volební superčtvrtek, který poskytne ucelený obraz politických nálad ve společnosti.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Britský premiér David Cameron a jeho manželka Samantha opouštějí volební místnost ve Westminsteru.

Článek

Volební místnosti se otevřely v 7:00 místního času a lidé v nich mohou odevzdávat své hlasy do 22:00. Volby jsou obecně považovány za největší prověrku veřejného mínění před parlamentními volbami v roce 2020, uvedla BBC.

Hlasování zatím probíhá bez problémů. Pouze londýnská část Barnet hlásí potíže s neúplnými hlasovacími seznamy v až 155 volebních místnostech. Političtí komentátoři upozornili, že zde hlasování zřejmě budou napadána a budou se muset opakovat.

V souvislosti s volbami starosty v Londýně je upřena pozornost nejen na konzervativce Borise Johnsona, který křeslo obhajuje a nedávno se vymezil vůči premiérovi Davidu Cameronovi, když vyzval k odchodu Británie z EU.

Pozornost vzbudil i Johnsonův labouristický protivník Sadiq Khan, jenž by se mohl stát prvním muslimským starostou britské metropole. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám