Hlavní obsah

Británii nic nenutí hned odejít z EU, řekl ministr zahraničí Hammond

Londýn
Aktualizováno

Podle britského ministra zahraničí Philipa Hammonda Londýn nic nenutí k tomu, aby okamžitě aktivoval článek 50 unijní smlouvy, který se týká vystoupení z Evropské unie. Řekl to v neděli v televizi ITV. Orgány EU tlačí na Velkou Británii, aby rychle zahájila proces vystoupení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Britský ministr zahraničí Philip Hammond

Článek

"Nic nás nenutí, abychom aktivovali článek 50 v nějaké konkrétní době," uvedl Hammond. "Premiér (David Cameron) jasně řekl, že toto bude rozhodnutí, které učiní nový ministerský předseda po převzetí moci," dodal Hammond, který stál v kampani před referendem na straně stoupenců setrvání v EU.

Z řad vedoucích unijních představitelů zazněly po referendu výzvy, aby Británie zahájila jednání o odchodu co nejdříve.

David Cameron v pátek oznámil, že po vítězství zastánců brexitu v referendu skončí v premiérské funkci k říjnu. Dal přitom najevo, že spustit rozhovory o vystoupení podle článku 50 unijní smlouvy by měl teprve až jeho nástupce.

Konzervativní poslanec a bývalý ministr obrany Liam Fox zase zpochybnil, že by bylo nutné padesátý článek Lisabonské smlouvy, který právně stanoví podmínky vystoupení, vůbec aktivovat. „Před referendem se namluvila spousta řečí, o nichž bychom mohli znovu přemýšlet. Aktivizace článku 50 je jedna z nich,” konstatoval Fox podle listu The Guardian.

Před tímto krokem by podle něj bylo žádoucí věc promyslet. „Vláda by měla zvážit, o co chce vlastně usilovat a v jakém časovém rozpětí,” citoval The Guardian konzervativního zastupitele.

Podle článku 50 Lisabonské smlouvy členská země, které se rozhodne odejít, musí nejprve informovat Evropskou radu.

Nelze omezit migraci ze zemí EU a zachovat si plný přístup na společný trh

Ministr zahraničí také vyjádřil pochybnosti nad tvrzením odpůrců setrvání v unii, že se Británii po výsledku referenda podaří udržet přístup na společný unijní trh a přitom prosadit plnou kontrolu nad migrací z členských zemí EU.

"Ti, kteří říkají, oni potřebují víc nás než my je, nebojte se, umožní nám kontrolovat migraci z EU při zachování přístupu k společnému trhu, se prostě mýlí," zdůraznil Hammond, "nedokážeme vyjednat kontrolu migrace z EU a zároveň plný přístup na společný trh."

Zastánci brexitu opouštějí argumenty

Organizátoři kampaně za odchod Británie z Evropské unie pomalu začínají ustupovat od svých klíčových tvrzení, jimiž podpořili tažení proti Bruselu. Napsal to v komentáři britský list The Guardian, když se ozvaly hlasy, že ani po opuštění EU nemusí úroveň přistěhovalectví klesnout.

Během kampaně odpůrci evropské integrace protestovali proti přistěhovalcům, volnému pohybu osob a nákladům na britské členství v EU.

Konzervativní poslanec Daniel Hannan zase připustil, že úroveň přistěhovalectví do Spojeného království může po brexitu zůstat stejná. „Upřímně řečeno, pokud lidé hlasovali v domnění, že bude nulová imigrace z EU, pak budou zklamáni,” řekl Hannan. Tábor odpůrců EU přitom jak následky přistěhovalectví, tak i možnost subvencí do zdravotnictví využíval jako klíčovou součást své kampaně.

Hannan BBC řekl, že status lidí ze zemí EU se v Británii nezmění. Nikdo prý neřekl, že v případě odchodu z Unie cizinci Spojené království opustí. „Žádáme jedině o přibližnou kontrolu toho, kdo do země přichází a v jakém počtu,” řekl poslanec.

Jen několik hodin po oznámení výsledků se vůdce protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage distancoval od tvrzení, že 350 miliónů liber, jimiž země přispívá do unijní pokladny, může být využito na podporu britského zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám