Hlavní obsah

Británie vyhostila čínské špiony. Vydávali se za novináře

Novinky, drk
Londýn

Spojené království potichu vyhostilo tři čínské agenty, kteří se vydávali za novináře. Britská kontrarozvědka MI5 zjistila, že ve skutečnosti pracují pro čínské ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Informovaly o tom britské deníky Daily Telegraph a Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K vyhoštění došlo už minulý rok. Podle deníku Guardian kauza vypovídá o tom, že se londýnská vláda nechce dostat do dalšího vyhroceného sporu se svými čínskými protějšky.

Podle informací Telegraphu agenti pracovali naoko pro tři různé čínské novinářské agentury. Ve skutečnosti přitom byli vysláni čínským ministerstvem pro vnitřní bezpečnost. Britská kontrarozvědka jejich totožnost zná.

Londýnská vláda celou záležitost vyřešila potichu. Guardian připomíná, že britské tajné služby dlouhodobě upozorňují na to, že způsob čínské špionáže je špatně chápán.

Peking podle nich nejraději vysílá do západních zemí agenty pod záminkou, že jde o novináře. Tímto způsobem získávají důležité politické a ekonomické informace.

Čína chce dominovat. Je největší hrozbou pro svobodu, varoval šéf amerických tajných služeb

Svět

MI5 je pod dlouhodobým tlakem, aby se namísto klesající hrozby Islámského státu zaměřila právě na Čínu.

Britští ministři hodlají na jaře předložit novelu zákona o špionáži, která by měla definici této praktiky rozšířit tak, aby mohly příslušné úřady proti tajným agentům snadněji zasáhnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám