Hlavní obsah

Británie uzemnila stíhačky Typhoon, v jedné byl sopečný popel

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britské královské letectvo zastavilo cvičné lety stíhaček Typhoon. Inspektoři v motoru jednoho ze strojů odhalili sopečný popel. S odkazem na prohlášení ministerstva obrany to uvedl server deníku The Guardian.

Foto: Pavel Karban, Právo

Bojové letouny Typhoon F2 patřící britskému letectvu

Článek

Velení o uzemnění stíhaček rozhodlo pouhý den po opětovném otevření vzdušného prostoru pro komerční lety.

Agentura AP už v pondělí uvedla, že kvůli popelu a prachu z islandské sopky Eyjafjallajökull má poničené motory i několik stíhaček F-16 Severoatlantické aliance.

AP upozornila, že sopečný prach se obvykle usazuje ve vnitřních částech motorů letadel, kde se roztaví a vytvoří skelný povlak. V důsledku toho se motory zahřívají, což může vést k jejich vyřazení z provozu.

Minulý týden měly problémy dvě finské stíhačky F-18, které proletěly sopečným mrakem. Nakonec obě bezpečně přistály. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Sopečný popel poničil stíhačky NATO

Několik stíhaček F-16 Severoatlantické aliance má poničené motory poté, co proletěly mrakem popela a prachu z islandské sopky Eyjafjallajokull. V pondělí to...

Výběr článků

Načítám