Hlavní obsah

Británie upouští od kriminalizace drobných dealerů drog

– Londýn
Novinky,

Velká Británie zavedla nový systém trestů pro dealery, ti malí již nemusejí jít do vězení, pokud budou prodávat na nejvýše šest kilogramů marihuany, kokain v ceně do 200 liber nebo dvacet tablet extáze. Místo toho budou moci být odsouzeni k veřejným pracím, uvedl list Daily Mail.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Konopí

Článek

Nový systém byl zveřejněn v úterý a bude platit od února. Tresty veřejných prací může soudce udělit dealerům, pokud se ukáže, že jejich role v distribuci drog je malá, nebo je k prodeji nutí gangy. Trest veřejných prací také dostanou ti, kteří pěstují nanejvýš 28 rostlin konopí.

Systém již nyní čelí kritice, že všichni, kdo jsou zapleteni do obchodu s drogami, by měli skončit ve vězení, a že zločinci mohou nařízení zneužívat a obviňovat jeden druhého, aby sami kriminálu unikli.

Dealeři, které chytí s pěti balíčky kokainu nebo heroinu či s větším počtem tablet extáze než je 20, dostanou trest vězení v délce nejméně 18 měsíců. Ani oni nemusejí skončit za mřížemi, pokud bude droga značně řezaná, nebo když dealer prokáže účinnou lítost.

Obhájci zákona namítají, že tresty pro větší dealery jsou přísné. Ti, kdož budou prodávat nejméně 150 gramů kokainu či heroinu, popřípadě 300 tablet extáze, dostanou nejméně čtyři a půl roku a střední dealeři s kilogramem kokainu nebo 2000 tabletami extáze stráví ve vězení nejméně osm let. Velcí dealeři prodávající několik kilogramů heroinu nebo kokainu dostanou trest vězení 14 let.

Branson stále proti drogové válce

Milionář Richard Branson, který vlastní aerolinky Virgin a plánuje prodávat lety do vesmíru, krok přivítal. V listu Daily Telegraph brojil za dekriminalizaci drog s tím, že válka proti nim je nákladná a žádné výsledky nepřináší. Místo boje proti drogám by měla podle něj nastoupit regulace. Drogová válka vede jen k přeplněným věznicím a k růstu moci zločineckých syndikátů věnujících se pašování drog, říká Branson.

Podle něj jsou drogy nebezpečné a ničí životy, takže musejí být pod kontrolou. Za důležitější ale považuje zaměřit se na omezení zločinnosti spojené s drogami a na řešení sociálních problémů.

Současně připomenul, že prohibice v USA po čtrnácti letech selhala a že je tedy na čase skončit s mnohem delší válkou proti drogám.

Stoletý boj s drogami 

S drogami se bojuje už sto let. V roce 1912 byla přijata v Haagu dohoda o kontrole opiátů, která se týkala morfia a kokainu a jejich solí a derivátů.

Konopí bylo na seznam drog přidáno v roce 1961.

Anketa

Souhlasíte s dekriminalizí drobných dealerů drog?
Ano
79,1 %
Ne
20,9 %
Celkem hlasovalo 3030 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám