Hlavní obsah

Británie se s EU dohodla na účtu za odchod, tvrdí britský tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Britští a unijní vyjednavači dosáhli dohody ohledně účtu za odchod Británie z EU, uvedl v úterý večer list The Telegraph. Podle něj to bude 45 až 55 miliard eur. Dohoda umožní další jednání, na které naléhá Londýn. Podobně se vyjádřil i list The Finacial Times. Nejmenovaný činitel britské vlády však v rozhovoru s Reuters informace zpochybnil.

Foto: Toby Melville, Reuters

Theresa Mayová

Článek

Dva nejmenované zdroje z obou stran jednání Daily Telegraphu sdělily, že dohody se dosáhlo koncem minulého týdne na schůzce v Bruselu po dlouhých a intenzivních zákulisních jednáních, které vedl hlavní britský vyjednavač Oliver Robbins.

Zatímco EU požadovala finanční vyrovnání 60 miliard, list uvedl, že podle různých interpretací se finální částka pohybuje mezi 45 a 55 miliardami, podle toho, jak která ze stran spočetla náklady dle metodiky, kterou si společně schválily.

Opatrné vládní popření

Nejmenovaný vládní představitel ale tvrzení listu zpochybnil. Agentuře Reuters řekl: „Neuznávám tento účet vzešlý z jednání.”

Tvrzení pro AFP popřelo ministerstvo pro brexit v krátkém prohlášení: „Intenzivní jednání mezi Spojeným královstvím a Evropskou komisí tento týden pokračují v Bruselu. Pokoušíme se dosáhnout dohody.” Neuvedlo ale, zda se dohoda o vyrovnání finančních závazku spojeného království vůči EU přiblížila.

Podle listu The Financial Times však Británie skutečně ustoupila požadavkům unie a souhlasila se splněním všech svých finančních závazků vůči Bruselu. Podle několika diplomatů obeznámených s rozhovory Spojené království převzalo všechny závazky vůči EU, které činí sto miliard eur, ale čistá částka splácená po mnoho let by měla činit méně než polovinu.

Financial Times dále tvrdí, že britská premiérka Theresa Mayová ten průlom oficiálně oznámí v jednáních až příští týden, pokud se podaří dosáhnout i dalších dohod ohledně práv občanů EU v Británii a otázce hranic mezi Irskem a Severním Irskem.

Důležitá dohoda

Dohoda, pokud k ní skutečně došlo, umožní pokračování ve složitých jednáních o odchodu Británie z EU. V pondělí se má Mayová setkat s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem.

Účet za odchod představoval dlouhodobě třecí plochu. Británie chtěla zaplatit jen něco přes dvacet miliard, zatímco EU požadovala několikanásobně víc.

Británie by také mohla začít v prosinci jednat o budoucích obchodních dohodách, což nebylo možné bez uzavření sporných otázek, které požadovala vyřešit EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám