Hlavní obsah

Británie se obává ruské střely s plochou dráhou letu na jaderný pohon

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie se obává ruské střely s plochou dráhou letu na jaderný pohon, která může skoro neomezenou dobu kroužit kolem Země. Plyne to ze slov ředitele britského Obranného zpravodajství (CDI) generála Jima Hockenhulla. Podle listu The Daily Telegraph hovořil o ruské střele 9M730 Burevestnik označované v kódu NATO jako SSC-X-9 Skyfall, i když ji přímo nezmínil. Loňská jaderná katastrofa u Severodvinsku je spojována s vývojem pohonu burevestniku.

Foto: Profimedia.cz

Ruský expert u prototypu střely Burevestnik.

Článek

„Moskva testuje podzvukovou střelu s plochou dráhou letu na jaderný pohon, která má globální dosah a umožňuje útoky z neočekávaných směrů,“ řekl Hockenhull na vůbec první tiskové konferenci zpravodajského střediska 5-Eyes na letecké základně RAF ve Wytonu.

Vzhledem k jadernému pohonu by mohla střela létat „skoro neomezenou dobu“, než by byla použita, dodal generál a uvedl, že Rusko při vývoji nových zbraní „posouvá hranice vědy a mezinárodních smluv“.

Loni 8. srpna vybuchl při testu na plošině v moři ve vojenské zóně u Ňonoksy poblíž Severodvinsku motor, přičemž zahynulo sedm lidí. Rosatom po nehodě oznámil, že vybuchl „izotopový jaderný zdroj pro motor s kapalným pohonem“. Ruský opoziční list Novaja Gazeta to označil za velmi přesný popis jaderného pohonu střely s plochou dráhou Burevestnik.

Co přesně vybuchlo na severu Ruska, armáda tají. Mluví se o malém létajícím Černobylu

Evropa

O střele je relativně málo známo, zřejmě má její pohon jen nasávat vzduch, který ohřeje jaderný reaktor. Ohřev způsobuje rozpínání plynu, který pak uděluje rychlost střele. Nejde o novou technologii, věnovali se jí na přelomu padesátých a šedesátých let i Američané v projektu SLAM. Tam vzduch ohřívalo přímo jádro reaktoru, což dělalo problémy, zatímco u ruského motoru reaktor zřejmě předává teplo kapalnému kovu, který pak ohřívá vzduch. S tím mají v Rusku zkušenosti, vizmutem (bismutem) chlazený reaktor testovali Sověti na experimentální jaderné ponorce K-27 už v roce 1962.

Putin trvá na vývoji rakety s jaderným pohonem, při jejímž výbuchu unikla radioaktivita

Evropa

Další ruské hrozby

Ředitel zpravodajské služby současně upozornil, že Rusko investuje do ponorek včetně hlubokomořských „podvodních dronů, které jsou schopné dopravit jadernou nálož k pobřežním cílům nebo k letadlovým lodím na moři“. Také ohrožují podmořské kabely. „Všechny tyto schopnosti Rusů společně jim umožňují udržovat Velkou Británii a její civilní a vojenskou infrastrukturu pod hrozbou přímého útoku konvenčními i jadernými zbraněmi,“ uzavřel Hockenhull.

Zmínil, že Rusko už nemá rozsáhlou armádu jako za studené války, ale podle CDI jen vyměnilo masy za rychlost: „Pečlivě se dívali na Západ, aby viděli nejlepší cíl pro svou snahu způsobit nám co největší problémy.“ Podle CDI ruské aktivity sahají od vesmíru do hlubin oceánů i do kyberprostoru.

Středisko ve Wytonu bylo otevřeno v roce 2001 a ve skupině 5-Eyes tam působí na 700 analytiků z Velké Británie, USA, Kanady, Austrálie a Nového Zélandu.

Reklama

Výběr článků

Načítám