Hlavní obsah

Británie ruší další tabu, povolila využívání lidsko-zvířecích embryí

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN
Aktualizováno

Britští poslanci v pondělí schválili velkou většinou kontroverzní zákon, který povoluje vytváření hybridních lidsko-zvířecích embryí k výzkumným účelům. Podle kritiků je zahrávání si s lidskými embryi nemorální.

Foto: Profimedia.cz

Schválený zákon dovoluje v rámci pravidel používat embrya „namíchaná“ z lidských buněčných jader a zvířecích vajíček.

Článek

Kontroverzní zákon podpořili ve Sněmovně reprezentantů vedle vládních labouristů i opoziční konzervativci a liberální demokraté. Pro zákon zvedlo ruku 336 poslanců, proti 176.

Zákon je jedním ze souboru norem týkajících se lidského plození a embryologie. Britské poslance tak dál čeká vášnivá debata například o „sourozencích - zachráncích“, roli otců či časové hranici, do níž je možná interupce.

V pondělí schválený zákon dovoluje v rámci pravidel používat embrya „namíchaná“ z lidských buněčných jader a zvířecích vajíček.

„Jak daleko půjdeme? Kde se zastavíme? Kde jsou hranice a nejzazší meze?“ (exministr Sir Gerald Kaufman)

Zatímco premiér Gordon Brown zákon o embryích obhajoval argumentem, že může zachránit tisíce životů, kritikové ho odsuzovali jako nemorální. Bývalý ministr Edward Leigh řekl, že povolení existence takových embryí „je eticky špatné a téměř jistě zbytečné z medicínského hlediska“. Dodal, že zatím neexistují nezvratné důkazy, že by embrya mohla pomoct při léčení degenerativních nemocí jako je Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba.

Anketa

Schvalujete povolení hybridních embryí k medicínským účelům?
Ano
50,3 %
Ne
49,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3478 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám