Hlavní obsah

Británie přistoupí k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Británie v pátek ohlásila, že se dohodla na přistoupení k asijsko-pacifické dohodě o volném obchodu, tedy Komplexní a progresivní dohodě pro transpacifické partnerství (CPTPP). Stalo se tak po 21 měsících vyjednávání. Jde o nejdůležitější novou obchodní dohodu od odchodu Británie z EU, uvedly tiskové agentury s odvoláním na úřad britského premiéra.

Foto: Ben Stansall, ČTK/AP

Britský premiér Rishi Sunak

Článek

Británie se stává první evropskou zemí v CPTPP, která se tak dočká prvního rozšíření od svého vzniku. Členy CPTPP dosud bylo 11 zemí, jež mají na světové hospodářské produkci více než desetiprocentní podíl.

Úřad britského premiéra Rishiho Sunaka v komuniké zdůraznil, že členské země CPTPP po přistoupení Británie budou vytvářet hrubý domácí produkt ve výši 11 bilionů liber (asi 294 bilionů Kč) neboli 15 procent celosvětového HDP.

Kritici pokládají dohodu se zeměmi vzdálenými tisíce kilometrů za bezvýznamnou v porovnání s obchodem Británie s jejími sousedy v EU. Brexit vytvořil překážky obchodu mezi Británií a Unií, která zůstává zdaleka největším ekonomickým partnerem ostrovního království, podotkla agentura AP.

Američané za Trumpa vystoupili a už se nevrátili

Washington od CPTPP odstoupil v roce 2017 za prezidenta Donalda Trumpa. Jeho nástupce Joe Biden největší světovou ekonomiku k dohodě znovu nepřipojil.

Inflace v Británii v únoru překvapivě vzrostla na 10,4 procenta

Ekonomika

Na znamení příklonu k indo-pacifickému regionu po odchodu z EU se Británie stala první netichomořskou zemí, která oficiálně požádala o připojení k CPTPP. Žádost podaly také Čína, Tchaj-wan a Uruguay. Členství v dohodě vyžaduje souhlas všech zúčastněných zemí.

Asijsko-pacifická dohoda CPTPP vstoupila v platnost koncem roku 2018. Signatáři jsou Austrálie, Brunej, Kanada, Chile, Japonsko, Malajsie, Mexiko, Nový Zéland, Peru, Singapur a Vietnam. Dohoda ruší mezi členy 95 procent všech cel a stanovuje i společné standardy v mnoha oblastech, od práv zaměstnanců až po ochranu životního prostředí.

Brit ztrestal sousedky za hlasitý rap symfonií

Koktejl

CPTPP nezahrnuje společný trh zboží či služeb, a tak nevyžaduje slaďovat právní normy jako v EU. Británie tvrdí, že její vývoz do zemí CPTPP během 12 měsíců do konce loňského září dosáhl výše 60,5 miliardy liber (asi 1,618 bilionu Kč). Členství v uskupení v dlouhodobém výhledu přidá dalších 1,8 miliardy liber každý rok a možná i více, pokud se připojí další země, napsala agentura Reuters. Připomněla, že sama Británie ve vyhodnocení dopadů dohody odhadla, že dlouhodobě zvýší britský HDP jen o 0,08 procenta.

Geopolitický zisk s malým ekonomickým přínosem

Zatímco dlouhodobý prospěch pro britskou ekonomiku se zdá být skromný, Británie má pro připojení k uskupení jiné důvody. Britské přistoupení se jeví „velkým ziskem geopolitické strategie s malým ekonomickým přínosem“, řekla Reuters analytička Monika Moritaová-Jaegerová. Připomněla, že Británie, přiklánějící se k indo-pacifické oblasti, vnímá Čínu jako „epochální výzvu“. CPTPP by mohla Spojenému království umožnit posílit vazby s podobně smýšlejícími státy při ochraně svobodného a otevřeného indicko-tichomořského regionu.

První britské letiště zruší pravidlo, které ztrpčuje život mnoha cestujícím

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám