Hlavní obsah

Británie poskytne pomoc Ukrajině v hodnotě 50 milionů liber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Británie poskytne Ukrajině balík pomoci v hodnotě 50 milionů liber (přes 1,4 miliardy korun) na opravu vybavení a zřízení vojenského rehabilitačního centra. Informovala o tom v noci na středu agentura Reuters.

Foto: Victoria Jones, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Velké Británie. Ilustrační snímek

Článek

V rámci balíku, jenž bude ještě projednán na současném summitu NATO, poskytnou Londýn a členové skupiny G7 Ukrajině také tisíce nábojů pro tanky Challenger 2 a více než 70 bojových a logistických vozidel.

Očekává se, že společné prohlášení podepíší všichni členové skupiny G7, píše Reuters s odvoláním na britskou vládu.

V litevském Vilniusu ve středu končí dvoudenní summit Severoatlantické aliance. Lídři členských zemí NATO se v úterý dohodli, že Ukrajině zkrátí cestu ke vstupu do Aliance odstraněním takzvaného Akčního plánu členství.

Generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg ale řekl, že NATO formálně pozve Ukrajinu do svých řad až ve chvíli, kdy s tím členové bloku budou souhlasit a budou splněny všechny stanovené podmínky. Kyjev tak na vrcholné alianční schůzce, které se jako host účastní prezident Volodymyr Zelenskyj, nezískal pozvánku k připojení ani jeho časový plán, o které usiloval.

Zástupci některých aliančních zemí mezitím už v prvních hodinách summitu oznámili další významnou vojenskou pomoc určenou zemi, která se od loňského února brání ruské invazi. Francouzský prezident Emmanuel Macron uvedl, že jeho země hodlá poskytnout „významný počet“ dalekonosných raket s plochou dráhou letu SCALP a také německé ministerstvo obrany oznámilo rozsáhlou pomoc za téměř 700 milionů eur (16,7 miliardy korun).

Ukrajina bude členem NATO, řekl Stoltenberg. Aliance souhlasí se zkrácením cesty ke členství

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám