Hlavní obsah

Británie odškodní vězně z Guantánama milióny liber

Novinky, rei
Londýn

Asi tucet mužů, která obvinila britské úřady, že věděly o jejich mučení před převozem na americkou základnu Guantánamo nebo po něm, bude vládou odškodněna milióny liber a stáhne žalobu proti státu. V úterý to uvedla britská média.

Foto: Profimedia.cz

Binyam Mohamed je jeden z mužů, kteří kvůli mučení zažalovali britské služby a vládu.

Článek

Všichni muži jsou britští občané, anebo mají v Británii povolení k pobytu. Nejméně šest z nich tvrdí, že při jejich mučení Američany spolupracovaly britské tajné služby a tři vládní úřady, a vládu zažalovali za to, že mučení nezabránila.

Stanice BBC uvedla, že vládní prohlášení, potvrzující mimosoudní vyrovnání, bude v parlamentu proneseno v průběhu dne.

Vláda se chtěla vyhnout zdlouhavým a nákladným procesům, které by tajným službám přinesly nežádoucí pozornost. Navíc podle odvolacího soudu neměla šance uspět, kdyby se při obhajobě odvolávala na tajné informace. K tomu pozici státu ztížil květnový výrok nejvyššího soudu, když nařídil zveřejnění půl miliónu dokumentů, které se k případům vztahují.

Vyjednávání o odškodnění trvala podle BBC měsíce. Jejich výše stejně jako další podmínky mimosoudního vyrovnání mají zůstat utajeny, na čemž se dohodly obě strany.

Britské bezpečnostní složky obvinění z mučení či spolupráci na něm popírají. „Mučení je protiprávní a odporné,“ řekl minulý měsíc šéf špionážní služby MI6 John Sawer.

Reklama

Výběr článků

Načítám