Hlavní obsah

Británie měla vrátit desítky migrantů do Francie. V letadle skončil jediný

Novinky, Jakub Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fiaskem skončil plánovaný čtvrteční přesun třicítky migrantů z Velké Británie do Francie. Na palubě letadla skončil jediný z nich, u ostatních se právníkům podařilo na poslední chvíli deportaci minimálně oddálit.

Foto: Profimedia.cz

Migranti se do Velké Británie dostávají většinou na člunech.

Článek

Jak uvedly zdroje z britského ministerstva vnitra, právní zástupci čekali do poslední možné chvíle, aby zabránili deportaci migrantů zpět do Francie, odkud se přes kanál La Manche dostali do Británie.

V 18 případech se právníci odvolávali na zákony o lidských právech, šest případů bylo vyhodnoceno jako moderní otroctví. Let vypraveného letadla, které odletělo z utajovaného britského letiště do Francie, vyšel daňové poplatníky přibližně na 100 tisíc liber (tři miliony korun). Na palubě byl přitom jediný pasažér, mělo se jednat o muže původem ze Súdánu.

Britský Daily Mail, který označil událost za „debakl”, připomněl slova ministryně vnitra Priti Patelové, která hovoří o nutné reformě azylového systému. Právní zástupci, často z aktivistických hnutí, se snaží záměrně zpomalovat a narušovat deportaci nelegálních migrantů zpět do zemí, odkud přišli. Pro pět migrantů, kteří měli být na palubě čtvrtečního letu, se jednalo už o druhou odloženou deportaci.

Už žádné migranty. Švédsko mění azylovou politiku

Evropa

Záměrné zdržování

Podle Dublinského nařízení, v současnosti ve verzi známé jako Dublin III, by o azylu jednoho člověka měla rozhodovat pouze jedna členská země EU, v tomto případě tedy Francie.

Současný právní systém ve Velké Británii umožňuje, aby právní zástupci podávali námitky v jakékoliv fázi případu, což často vede k záměrnému zdržování deportací. Patelová již navrhla, aby námitky bylo možné podávat pouze do zahájení případu.

Deportacím nelegálních migrantů, kteří se do Británie většinou dostanou na člunech, nepomáhá ani současná pandemie koronaviru, kdy je řada procesů pozastavena. Téměř deset tisíc lidí zůstává v levných hotelech napříč Británií a čeká na další postup. Zhruba dvanácti stovkám z nich byla žádost o azyl zamítnuta a čeká je deportace. Ve Velké Británii jim vzniká nárok na 37,75 libry týdně na jídlo a základní potřeby (1 124 korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám