Hlavní obsah

Brusel se připravuje na krach jednání s Británií

Brusel

Evropská komise (EK) ve čtvrtek zareagovala na nejisté jednání s Velkou Británií o vzájemných pobrexitových vztazích. Navrhla nouzová opatření, která se týkají letecké a silniční dopravy a také rybolovu, který patří mezi důležitý rozkol v probíhajících rozhovorech.

Foto: Olivier Hoslet, ČTK/AP

Ursula von der Leyenová vítá v sídle Evropské unie Borise Johnsona

Článek

„Konec přechodného období je velmi blízko, a i kdyby nakonec k dohodě došlo, neexistuje záruka, že vstoupí v platnost včas. Naší odpovědností je připravit Evropskou unii na všechny případy. Včetně toho, že k dohodě nedojde, a proto přicházíme s nouzovými opatřeními,“ uvedla předsedkyně EK Ursula von der Leyenová.

O pobrexitových vztazích se bude jednat až do neděle

Evropa

V nouzových opatřeních se EK zmiňuje o plynulosti letecké a silniční dopravy v následujících šesti měsících a také o platnosti současných práv rybolovu. V tomto případě by výjimka mohla kvůli „významu rybolovu pro hospodářskou obživu mnoha komunit“ platit 12 měsíců.

Navzdory ústupkům Londýna se Británie a EU nedohodly

Evropa

Dohodu Evropské unie s Británií preferují obě strany, nicméně i přes jisté ústupky Londýna k ní mají zatím daleko. Britský premiér Boris Johnson se nechal slyšet, že dohodu, kterou mu sedmadvacítka nabízí, by nemohl přijmout žádný předseda vlády. „V jednání ale budeme pokračovat. Aby bylo jasno – naším cílem je dosáhnout dohody a dál na tom pracujeme,“ dodal.

Johnson odmítá návrhy EU, nechce Londýn podřídit Bruselu

Evropa

Británie opustila evropský blok v lednu a přechodné období, kdy se stále řídí stejnými pravidly jako v době svého členství, skončí poslední den letošního roku. V případě tzv. tvrdého brexitu hrozí kromě zavedení cel a kvót i další komplikace, a to například v dopravě.

Reklama

Výběr článků

Načítám