Hlavní obsah

Brit najde otisky prstů na nábojnicích, které vraždily už dávno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Policie má novou naději na vyřešení dávných případů vražd střelnou zbraní. Brit John Bond přišel totiž na to, jak z nábojnic, které i před lety zabíjely, sejmout otisky prstů. Technika, již magazín Time zařadil mezi padesátku nejvýznamnějších objevů loňského roku, už podle serveru BBC pomohl rozhýbat půl tuctu nevyřešených případů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Bondova technika odhalí „skryté“ otisky prstů na kovu a zvláště nábojnici tím, že najde miniaturní stopy koroze, kterou způsobila sůl v potu z lidských prstů. Taková rez odolá i teplu vzniklému po výstřelu a nezmizí ani časem.

Proces snímání je přitom snadný. Nábojnice se nabije 2 500 volty a přiloží se k ní stejně nabitá keramická částice. Ta se obalí černým práškem, který se usadí pouze na místech postižených rzí. „My pak prášek zpražíme a vzorek vyfotografujeme pro standardní proceduru srovnávání otisků. Často tak získáváme otisky ukazováku nebo palce," řekl Bond.

Bondovo zařízení má charakter podomácku zkonstruovaného přístroje. „Jeden americký policista to uviděl a řekl: ‘Nemůžu uvěřit, že jsem vážil takovou cestu kvůli lepenkové krabici a klacíku od nanuku‘," dodal žertovně Bond. Přesto to funguje a Bond už pomohl rozhýbat půl tuctu dávno odložených případů, většinou ve Spojených státech.

„Američané vítají novou technologii rychleji,“ podotkl tvůrce s tím, že vyšetřovatelé čekají, jak dopadne první soudní verdikt.

Reklama

Výběr článků

Načítám