Hlavní obsah

Brexitový paradox: Do Británie smí jen včelí královna, ostatním včelám hrozí spálení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lodnýn

Odchod Spojeného království z Evropské unie má další bizarní dohru. Podle nových pravidel si mohou britští včelaři objednávat ze zahraničí pouze včelí královny a nikoli včely, které mají v rámci společenství jinou roli (tzv. kastu). Ministerstvo varovalo, že celníci všechny včely spálí. Informoval o tom deník Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Patrick Murfet je už 20 let vášnivým včelařem. Vlastní společnost Bee Equipment, která se zabývá prodejem včelařského vybavení i dovozem včel.

Před brexitem si pravidelně nechával dovážet velké množství včel z Itálie, kde je teplejší podnebí. Pomohlo mu to posílit šlechtitelské linie a místním farmářům zase opylovat cenné plodiny.

Brexit v praxi: Shnilé škeble vám hodíme před dům, vzkazují rybáři Johnsonovi

Evropa

Jenže do úspěšného byznysu přišel brexit. Nové zákony, které vstoupily v platnost po odchodu Británie z jednotného trhu EU a celní unie, totiž zakázaly import vybraných včelích kast do země.

Anglie ne, Severní Irsko možná

Od 1. ledna mohou podle platných pravidel přicestovat do Velké Británie (Anglie, Skotsko, Wales, pozn. red.) pouze včelí královny. Mezi odborníky navíc panuje zmatek nad tím, zda toto platí i pro Severní Irsko, které de facto zůstává uvnitř regulační sféry EU.

Británie bude muset dál dodržovat pravidla EU, jen se vzdala hlasu, říká expertka

Evropa

Právě této nejasnosti se snaží Murfet využít. Objednal si na 15 milionů včel a ty by měly nejprve dorazit do Severního Irska a až poté putovat do hrabství Kent v Anglii, kde žije. Úřady ho ale varovaly, že včely mohou být „zničeny“, k čemuž by podle Independentu mělo dojít spálením.

„Tohle je monumentálně hloupá situace pro zemi, která by měla stát na vlastních nohách a exportovat po celém světě,“ myslí si.

Za včely do vězení

Včelaři nyní vyzývají vládu, aby zmatky napravila. Zatím ale přišel jediný e-mail: „Ilegální import bude buď zaslán zpátky, nebo zničen a proti dovozci bude vzneseno obvinění.“

Vítejte v brexitu. Britským kamioňákům v Nizozemsku zabavují svačiny

Ekonomika

Podle Murfeta jde zákaz dovozu zahraničních včel proti zájmům Spojeného království. „Méně včel znamená méně opylování, méně špičkového ovoce, a tudíž více dovozu,“ vysvětluje.

Ministerstvo životního prostředí, výživy a záležitostí venkova už slíbilo, že se bude problematikou zabývat a včelařům včas poskytne informace.

Reklama

Výběr článků

Načítám