Hlavní obsah

Brexit se Mayové rozpadá pod rukama. Jiný ho chtějí unionisté, Skoti, Velšani i Londýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Jednání o odchodu Velké Británie z Evropské unie drhnou. Chystanou dohodu s Bruselem, která by umožnila zahájit jednání o obchodních vztazích, musela britská premiérka Therese Mayová stáhnout. Odmítá ji její koaliční partner, severoirská Demokratická unionistická strana (DUP). Premiérka zrušila úterní vystoupení před poslanci a jedná s DUP, uvedla BBC. Nové nároky do toho začali vznášet Skoti.

Foto: Toby Melville, Reuters

Theresa Mayová

Článek

Mayová potřebuje podporu DUP, protože konzervativci nemají v parlamentu potřebnou většinu. DUP ovšem odmítá, že by mezi Irskem a Severním Irskem nebyla vybudována pevná hranice a Severní Irsko neopustilo společný trh.

Pokud by byla takováto hranice vybudována, dohodu od odchodu Spojeného království z EU však zase neschválí Irsko. Kvůli tomu je v návrhu dohody o brexitu mezi Británii a EU speciální klauzule, která se týká hranice mezi Irskem a Severním Irskem.

Podkopání mírové dohody?

Irský premiér Leo Varadkar už dal najevo, že klauzule má zabránit vybudování pevné hranice. Varoval, že bez ní byl dohoda o brexitu mohla podkopat mírovou Velkopáteční smlouvu z roku 1998, která ukončila boje v Severním Irsku.

Varadkar už prohlásil, že byl „překvapen a rozčarován“, že se v pondělí nedosáhlo dohody a pustil se do Velké Británie, že na poslední chvíli zaměnila názor pod tlakem DUP.

Britská vláda mu neodpověděla, britská premiérka Theresa Mayová pouze uvedla, že otázka hranice s Irskem není jediným problémem, zmínila i zajištění právě občanů EU v Británii. Nesouhlasí s tím, aby v případech stížností rozhodoval soud EU.

Foto: Reuters

Předsedkyně severoirské strany DUP Arlene Fosterová

Předsedkyně DUP Arlene Fosterová naopak obvinila Dublin, že se jednostranně snaží změnit Velkopáteční dohodu.

Podle DUP klauzule brání Severními Irsku odejít z EU za stejných podmínek jako zbytek Velké Británie. Bez pevné hranice zůstane Severní Irsko součástí celní unie i jednotného trhu EU.

Skotské požadavky

K tématu se ozývají i Skotové. Skotská premiérka Nicola Sturgeonová prohlásila, že pokud má být umožněno Severnímu Irsku mít odlišné podmínky, pro které „není žádný dobrý důvod“, pak by stejné právo měly mít i další oblasti Spojeného království.

V případě Severního Irska je však třeba brát v úvahu, že je od zbytku Británie odděleno Irským mořem, a tak by se tam někerá opatření dala uskutečnit snáz.

Foto: Pool, Reuters

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová

Skotsko odchod z EU odmítalo a uvádělo, že by při vyhlášení samostatnosti zůstalo členem unie. K Sturgeonové se pak přidal i velšský premiér Carwyn Jones a londýnský starosta Sadiq Khan.

Očekává se, že ještě tento týden bude Mayová opět jednat v Bruselu. Spekuluje se, že by se s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem a vyjednavačem pro brexit Michelem Barnierem mohla setkat už ve středu, zdroje z britské vlády to však zatím odmítly potvrdit.

Foto: Hannah Mckay, Reuters

Nový londýnský starosta Sadiq Khan

Mayová doplácí na riskantní politický tah, kdy letos vyvolala předčasné volby, aby posílila své pozice při vyjednávání o brexitu, neboť řada členů její Konzervativní strany s jejím postupem nebyla spokojena. Ve volbách však ztratila většinu a musela utvořit koalici s minoritními severoirskými unionisty z DUP.

Reklama

Výběr článků

Načítám