Hlavní obsah

Bretaň sužuje puch hnijících mořských řas

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Vážné nebezpečí pro lidský organismus v sobě skrývají vodní řasy, které se v letních měsících hromadí v některých oblastech bretaňského pobřeží na severozápadě Francie. Při jejich rozkladu se totiž uvolňuje plyn sirovodík (H2S), který nejen že nesnesitelně páchne po zkažených vejcích, ale hlavně je i velmi jedovatý.

Foto: archiv, ČTK

Článek

Podle listu Le Figaro v postižených oblastech naměřili ve vzduchu koncentrace sirovodíku až do jednoho promile, což dvěstěnásobně překračuje normu přípustnou pro průmyslové podniky. Premiér Francois Fillon proto přerušil dovolenou, aby se poradil s několika ministry, jak problém řešit.

Například 28. července nalezli v Saint-Michel-en-Greve v naplavenině řas jezdce v bezvědomí, jeho kůň už nežil. Experti jsou přesvědčeni, že se oba stali obětí sirovodíku uvolněného z rostlin při hnilobném procesu. V dřívějších letech zde zemřelo také několik psů a jeden muž, který si šel na pobřeží zaběhat.

Francouzský institut pro ekologická rizika Ineris odebral vzorky kontaminovaného vzduchu, jejichž analýza obavy potvrdila. „Výsledky jsou špatné,“ řekl jeden z pracovníků ústavu.

Tlející řasy se hromadí už několik let v období od dubna do října v oblastech, kde se vzhledem k členitosti pobřeží málo obměňuje voda. Každoročně úřady stačí v Bretani odklidit na 70 tisíc krychlových metrů odumřelých mořských rostlin. V místech s měkkým dnem se však řasy nechávají jednoduše hnít, protože mechanismy pro jejich odstranění jsou těžké a mohly by se potopit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám