Hlavní obsah

Breivikovi se nelíbí ve vězení, hrozí smrtící hladovkou

Novinky, jem
Oslo

Norský pravicový extremista Anders Breivik, který při teroristických útocích v Oslu a na ostrově Utoya v roce 2011 zabil 77 lidí, hodlá kvůli podmínkám ve vězení zahájit protestní hladovku. A varuje úřady, že je ochoten i zemřít.

Foto: Profimedia.cz

Anders Behring Breivik

Článek

„Jelikož se situace od 2. září (data Breivikovy poslední stížnosti pozn. red.) stále nezlepšila, jsem připraven držet hladovku, dokud nezemřu,“ cituje norský deník Nettavisen z otevřeného dopisu, který terorista rozeslal norským médiím.

Breivik si v minulosti stěžoval mimo jiné na to, že si ve věznici Skien na jihovýchodě Norska nemůže krátit čas s herní konzolí Playstation 3 nebo na to, že mu nechutná.

Zatímco většině jeho požadavků vyhověno nebylo, přání dálkově studovat politologii norská spravedlnost vyhověla.

Advokát atentátníka, na něhož se obrátila agentura AFP, dopis zatím nijak nekomentoval. Vyjádření k podmínkám Breivikova věznění dlouhodobě neposkytuje ani norská prokuratura.

Dvanáct požadavků na zlepšení podmínek ve vězení rozeslal Anders Breivik už v lednu loňského roku. Krom již zmíněné výměny nové konzole žádal nejznámější norský vězeň možnost studovat či komunikovat s okolním světem.

Nejhorší masakr v poválečné historii Norska Breivik rozpoutal 22. července 2011. V centru hlavního města Osla nejprve odpálil bombu, která zabila osm lidí, poté odplul na letní tábor labouristické mládeže na ostrově Utoya, kde postřílel dalších 69 lidí, převážně mladistvých.

Jako motiv svého činu, na nějž se dlouho připravoval a sepsal k němu i vlastní manifest, Breivik uvedl snahu „zabránit islamizaci Evropy“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám